Superfrukt det neste

Funksjonell mat og økologisk dyrket mat er i skuddet. Nå jobber forskere med superfrukt.
Redaksjonen
10 April 2007 - 15:00

Et eksempel på en kjede som lager funksjonell mat er RealFood. Kjeden har fått fotfeste i Oslo og åpner om kort tid nye utsalgssteder. I en travel verden er kundene på jakt etter mat som gjør mer enn bare å fylle magen.

Markedet er der, og et rått tips er at denne type mat har en stor fremtid. Både som et cateringalternativ og i restaurantbransjen.

Tilskudd
Tidligere har vi hatt meieriprodukter, oljer og fullkorn på listen over funksjonell mat. Nå kommer det siste: superfrukten.

Dette er en relativt ny betegnelse, skriver Handelsbladet FK.

Betegnelsen blir brukt på frukt som har masse av vitaminer og mineraler. Men samtidig inneholder de stoffer som er bra for helsen. Blant annet er det snakk om antioksidanter.

Sunt
Overtidsmat var tidligere synonymt med pizza eller hamburger. Men da Rune Pal og kollegene hans dro i gang RealFood-konseptet var det nettopp dette som var fokus. God mat som i tillegg var sunn. Gourmet-fast food.

Så langt er det granateple og gojibær som har blitt omtalt som superfrukter. Betegnelsen kan også brukes om blåbær og tranebær. Men nye superfrukter er på vei opp og frem. Blant disse finner vi de brasilianske palmebærene Açaí og mangostan.

Vil ikke spå
Forskningsselskapet HortResearch fra New Zealand mener at nøkkelingrediensen i neste generasjon funksjonell mat er superfrukter. Men selskapet vil ikke spå hvilke frukter dette er. Ei heller tør de spå form, farge eller smak.

Men HortResearch er sikre på at frukten som kommer til å nå opp har klare helsefordeler, den skal være enkel å spise eller drikke, leveransene må være stabile og den må markedsføres.

Superfrukten kommer garantert til et sted nær deg.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her