Superfrukt det neste

Funksjonell mat og økologisk dyrket mat er i skuddet. Nå jobber forskere med superfrukt.
Redaksjonen
10 April 2007 - 15:00

Et eksempel på en kjede som lager funksjonell mat er RealFood. Kjeden har fått fotfeste i Oslo og åpner om kort tid nye utsalgssteder. I en travel verden er kundene på jakt etter mat som gjør mer enn bare å fylle magen.

Markedet er der, og et rått tips er at denne type mat har en stor fremtid. Både som et cateringalternativ og i restaurantbransjen.

Tilskudd
Tidligere har vi hatt meieriprodukter, oljer og fullkorn på listen over funksjonell mat. Nå kommer det siste: superfrukten.

Dette er en relativt ny betegnelse, skriver Handelsbladet FK.

Betegnelsen blir brukt på frukt som har masse av vitaminer og mineraler. Men samtidig inneholder de stoffer som er bra for helsen. Blant annet er det snakk om antioksidanter.

Sunt
Overtidsmat var tidligere synonymt med pizza eller hamburger. Men da Rune Pal og kollegene hans dro i gang RealFood-konseptet var det nettopp dette som var fokus. God mat som i tillegg var sunn. Gourmet-fast food.

Så langt er det granateple og gojibær som har blitt omtalt som superfrukter. Betegnelsen kan også brukes om blåbær og tranebær. Men nye superfrukter er på vei opp og frem. Blant disse finner vi de brasilianske palmebærene Açaí og mangostan.

Vil ikke spå
Forskningsselskapet HortResearch fra New Zealand mener at nøkkelingrediensen i neste generasjon funksjonell mat er superfrukter. Men selskapet vil ikke spå hvilke frukter dette er. Ei heller tør de spå form, farge eller smak.

Men HortResearch er sikre på at frukten som kommer til å nå opp har klare helsefordeler, den skal være enkel å spise eller drikke, leveransene må være stabile og den må markedsføres.

Superfrukten kommer garantert til et sted nær deg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her