Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Syndig salat

Med dette inviteres du til å lage en Nice-salat helt fritt for alle synder og som vil få deg til bare å stole på din egen matlagingskunst i fremtiden - i alle fall for denne klassikerens del.
Aase E. Jacobsen
06 Kan 2004 - 10:50

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Nice-salaten syndes det mot kontinuerlig, ikke bare i Nice og omegn men overalt for denne salatblandingen har fått godt fotfeste. Men mishandlingen har vart så lenge at det knapt er noen som tar sjansen på å bestille den med mindre serveringsstedet har en uttalt kvalitetsprofil. Hva går så overgrepene ut på, spør du deg kanskje, og stiller deg undrende til at en slik påstand er noe å bruke energi på.

Selv om mange har en tendens til å strekke Nice-konseptet veldig langt ved å inkludere ingredienser som ender med at den har mer til felles med gresk salat, handler mishandlingen først og fremst om råvarenes kvalitet - eller mangel på sådan. Hvor mange ganger har jeg ikke fått en salattallerken hvor de fleste ingrediensene kommer fra boks. Og hvis de ikke gjør det, så er kvaliteten middelmådig.

Ikke hermetikk - takk
Og det er et grovt overtramp for Nice-salaten skal være en hyllest til de fantastiske smaksfylte råvarene som det frodige Provence- landskapet produserer. Saftig sødmefylt og lett sprø hodesalat, solmodne tomater, artisjokkhjerter, grønne bønner, salt ansjos, hvitløk, urter og sist men ikke minst de lokale svarte olivenene og oljen fra de samme. Tunfisken, eggene og potetene er kommet til senere. Og mange purister fornekter disse ingrediensene totalt.

Men den opprinnelige resepten strides det likevel om. I boken La Cuisine à Nice fra 1903 inkluderes kun artisjokkhjerter, rå paprika, tomater, svarte oliven og ansjos med en dressing av olivenolje, eddik, salt, pepper, sennep og persille, gressløk, kjørvel og estragon.

Vi velger likevel å ha med de grønne elementene samt poteter, egg og tunfisk for å øke salatens evne til å mette. Men tunfisk er altså ikke synonymt med boksene som står i tilbudsstabelen på supern. Kvalitetstunfisk koster ti ganger så mye som disse boksene. Selv om vi hadde hatt god tilgang på virkelig topp kvalitet av hermetisk tunfisk, er det hevet over enhver tvil om at fersk grillet tunfisk gir denne salaten en helt annen identitet og smaksrikdom. Bare prøv selv.

Ikke rødvin heller
Hvis du er overbevist allerede, kan du konsentrere deg om å velge drikke til. Siden Nice ligger i Provence og Provence forbindes med rosévin, og rosévin er perfekt til tunfisk, går vi for det. Men akk - den rosa Provence-vinen Billette Bouquet de Provence Rosé (856) er som veldig mye rosévin området - grei nok men ikke mer. Og den måtte gi helt tapt for superroséen fra Sør-Italia, nemlig Rosaura 2014 (33115). Den har en aldeles fortryllende bærsødme som møter alle de vanskelig aromaene i salaten (salt ansjos, svarte oliven, egg, artisjokk for å nevne noen) perfekt samtidig som den matcher grillsmaken veldig godt. En vin som du kommer til å glede deg til hver neste slurk. Og en potensiell favoritt for sommeren, allsidig som den er.

Dette er dessuten det nærmeste du kommer rødvin til en slik salat. Rødvin er helt utelukket da vinens smak alltid vil bli redusert i møte med denne salaten. Hvitvin går imidlertid også godt. En flott Provence-vin er Domaine de Sainte-Croix Blanc de Blancs 2002/2003 (32847) som har nok friskhet og krydderpreg til å fungere like godt som roséen. Ikke ueffen og langt rimeligere er Marsanne Collection Caroline 2005 (30269) som er en svært robust og anvendelig vin tatt prisen i betraktning.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Salade niçoise/Nice-salat

Salade niçoise/Nice-salat

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene til marinaden og hell over tunfisken som du har delt i to-fire stykker. La den marinere i 1-2 timer. Ta fisken deretter opp, tørk av den og grill på varm grill i et minutt på hver side. Ta vare på dressingen.

Mens fisken marineres forbereder du resten:

Hvis du bruker ferske artisjokker, starter du med disse da de krever mest tid. Bryt - ikke skjær av stilken slik at de grove fibrene i bunnen følger med. Det kan lønne seg å lage et lite snitt rundt stilken først. Bryt av de ytterste bladene fra bunnen og skjær bort de grønne bladfestene. Skjær bort toppen. Gni dem inn med sitron eller legg dem i kaldt vann tilsatt sitron til de skal kokes.

Kok opp en kjele med vann tilsatt saft av en halv sitron. Legg artisjokkene oppi og la koke i 15-20 minutter avhengig av størrelse. Legg til avkjøling opp-ned.

Bryt bort bladene til du kommer til den hårete delen (støvbærerne) som du løfter ut med en teskje. Fjern mer blader til du har den lysegule bunnen med kun de mykeste bladene igjen. Del så hver artisjokk i to-fire båter.

Kutt bønnene i hver ende og vask potetene godt. Ikke skrell dem.

Kok opp en kjele med lettsaltet vann og la bønnene koke i 2 minutter. Overfør dem til en bolle med iskaldt vann.

Deretter dypper du tomatene i det kokende vannet i 15 sekunder for at skinnet skal løsne. Legg også tomatene i iskaldt vann. Ta dem opp og fjern skinn samt frø. Del tomatene i.

Tilslutt koker du potetene i ca 10 minutter, avhengig av størrelsen til de er akkurat passe møre, altså ikke overkokt. Del potetene i to-fire deler.

Kok eggene i 4-5 minutter. Legg i iskaldt vann. Tørk overflødig olje av ansjosfiletene.

Skyll salaten og riv salatbladene og legg dem i bunnen av et serveringsfat. Fordel de øvrige ingrediensene oppå.

Drypp dressingen over salaten. Legg fisken oppå og server med godt brød.

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Mange deilige salater finner du her

Se flere gode knasende sprø salater her

Dressingen er vel så viktig for resultatet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her