Julemat
Lurer du på hva sju slag betyr? Her er forklaringen og oppskriftene

Lurer du på hva sju slag betyr? Her er forklaringen og oppskriftene

Det er ikke så mange som baker alle disse sju julekakesortene lenger. Men du kan kanskje la deg friste av en eller to?
06 Desember 2023 - 08:00

Om du ikke baker sju slag til jul, behøver du ikke ha noe dårlig samvittighet av den grunn. Julekaketradisjonen er nemlig ikke spesielt gammel, verken i Norge eller andre land, ifølge mathistoriker Astri Riddervold. Hun har kommet frem til at jernstekte kaker som avletter, krumkake og strull er de eldste julekakene. Og at de har en religiøs, katolsk tilknytning.

Oppskriftene på de sju slag finner du på de neste sidene

Før 1582, da den gregorianske kalender ble innført, fantes det verken nyttår eller jul. Derfor heller ikke julekaker slik vi kjenner dem i dag. Påske var den store høytiden, og kaker hørte med dertil. Kakene var nært knyttet til de religiøse ritualene. De jernstekte julekakene er derfor en avledning av kirkens oblater som ble stekt på samme måte. De eldste kakejernene her til lands er også dekorert med religiøse symboler. Disse jernene kan spores tilbake til Holland.

 
 

For 3-400 år siden var etterspørselen etter norske hushjelper stor i Amsterdam, som på den tiden var en meget sentral europeisk havneby. Mange norske sjømenn mønstret på fra Amsterdam, og kjærestene fulgte ofte etter. I skipskisten ved returen til hjemlandet fulgte ofte "nymotens" kjøkkenremedier, deriblant kakejern. Men for å få glede av kakejernene måtte du ha en jernkomfyr, noe som først kom noe senere til Norge. Avlettene spredte segt raskt utover landet og fikk sine lokale utforminger og oppskrifter. Etter hvert overtok akantusdekoren som vi fortsatt har i dag for de religiøse symbolene.

Det vi helst forbinder med julekaker, nemlig de som er laget av blant annet smør, sukker, egg og mel, kom til Norge fra utlandet som et overklassefenomen i det forrige århundre. Det var de fine fruene i byene som spiste småkaker, mens de nippet søt vin til. På landet var det helst vørterkake det ble bakt til jul. Ingrediensene var vørteren etter ølbryggingen samt rugmel og sirup. I Hanna Winsnes kokebok fra 1845 er det kun én oppskrift på julekake, og den er identisk det mange kaller julebrød i dag. 

Se alle de gode oppskriftene på julebrød/julekake 

På de neste sidene finner du oppskriftene på de sju slagene 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her