Drikke
Terroireffekten er nå bevist

Terroireffekten er nå bevist

Forskere har nå funnet vitenskapelige bevis for at det er forskjeller på viner fra to nærliggende vinmarker.
Redaksjonen
20 Juni 2014 - 12:30

Det alle vinelskere har opplevd gjennom utallige sensoriske sammenligninger av viner, kan nå altså også dokumenteres rent vitenskapelig.

Terroir og årgang

En studie gjennomført av en gruppe forskere viser tydelig forskjeller både for druene og den ferdige vinen, melder wownews.se. De har studert ulike vinmarker men med samme drue, produsent og årgang. Det var særlig den siste faktoren som aller mest påvirket karakteren, men innen samme årgang, pekte terroiret seg ut som det som skapte forskjellene.

Slik påvirkes smaken

I studiet inngikk i alt 34 viner fra tre ulike årganger. Både selve vinen og nyplukkete druer ble testet. I analysen ble det brukt massespektrometri og væskekromatografi. Begge metodene går ut på å isolere og kartlegge forekomsten av ulike molekyler. I denne studien var det smaks- og duftmolekyler som ble målt.

Den kjemiske strukturen påvirkes

Vinmarkene som ble analysert ligger i Burgund-appellasjonene Flagey-Echezeaux og Vosne-Romanée og produsenten er ingen ringere enn Domaine de la Romanée Conti. Avstanden mellom de to vinmarkene er mindre enn to kilometer. Dette til tross påviser studiene en tydelig forskjell i kjemisk struktur mellom de to appellasjonene.

Dette kjennetegner denne delen av Burgund

Tilsvarende studier er gjennomført tidligere, men dette er første gangen at forskningen har kunnet studere to viner hvor alt annet er likt, bortsett fra selve vinmarken. Konklusjonen til forskerne er at vinen bærer med seg informasjonen om sitt fødselssted helt fram til glasset.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her