Terroireffekten er nå bevist

Terroireffekten er nå bevist

Forskere har nå funnet vitenskapelige bevis for at det er forskjeller på viner fra to nærliggende vinmarker.

Det alle vinelskere har opplevd gjennom utallige sensoriske sammenligninger av viner, kan nå altså også dokumenteres rent vitenskapelig.

Terroir og årgang

En studie gjennomført av en gruppe forskere viser tydelig forskjeller både for druene og den ferdige vinen, melder wownews.se. De har studert ulike vinmarker men med samme drue, produsent og årgang. Det var særlig den siste faktoren som aller mest påvirket karakteren, men innen samme årgang, pekte terroiret seg ut som det som skapte forskjellene.

Slik påvirkes smaken

I studiet inngikk i alt 34 viner fra tre ulike årganger. Både selve vinen og nyplukkete druer ble testet. I analysen ble det brukt massespektrometri og væskekromatografi. Begge metodene går ut på å isolere og kartlegge forekomsten av ulike molekyler. I denne studien var det smaks- og duftmolekyler som ble målt.

Den kjemiske strukturen påvirkes

Vinmarkene som ble analysert ligger i Burgund-appellasjonene Flagey-Echezeaux og Vosne-Romanée og produsenten er ingen ringere enn Domaine de la Romanée Conti. Avstanden mellom de to vinmarkene er mindre enn to kilometer. Dette til tross påviser studiene en tydelig forskjell i kjemisk struktur mellom de to appellasjonene.

Dette kjennetegner denne delen av Burgund

Tilsvarende studier er gjennomført tidligere, men dette er første gangen at forskningen har kunnet studere to viner hvor alt annet er likt, bortsett fra selve vinmarken. Konklusjonen til forskerne er at vinen bærer med seg informasjonen om sitt fødselssted helt fram til glasset.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen