Drikke
Terroireffekten er nå bevist

Terroireffekten er nå bevist

Forskere har nå funnet vitenskapelige bevis for at det er forskjeller på viner fra to nærliggende vinmarker.
Redaksjonen
20 Juni 2014 - 11:30

Det alle vinelskere har opplevd gjennom utallige sensoriske sammenligninger av viner, kan nå altså også dokumenteres rent vitenskapelig.

Terroir og årgang

En studie gjennomført av en gruppe forskere viser tydelig forskjeller både for druene og den ferdige vinen, melder wownews.se. De har studert ulike vinmarker men med samme drue, produsent og årgang. Det var særlig den siste faktoren som aller mest påvirket karakteren, men innen samme årgang, pekte terroiret seg ut som det som skapte forskjellene.

Slik påvirkes smaken

I studiet inngikk i alt 34 viner fra tre ulike årganger. Både selve vinen og nyplukkete druer ble testet. I analysen ble det brukt massespektrometri og væskekromatografi. Begge metodene går ut på å isolere og kartlegge forekomsten av ulike molekyler. I denne studien var det smaks- og duftmolekyler som ble målt.

Den kjemiske strukturen påvirkes

Vinmarkene som ble analysert ligger i Burgund-appellasjonene Flagey-Echezeaux og Vosne-Romanée og produsenten er ingen ringere enn Domaine de la Romanée Conti. Avstanden mellom de to vinmarkene er mindre enn to kilometer. Dette til tross påviser studiene en tydelig forskjell i kjemisk struktur mellom de to appellasjonene.

Dette kjennetegner denne delen av Burgund

Tilsvarende studier er gjennomført tidligere, men dette er første gangen at forskningen har kunnet studere to viner hvor alt annet er likt, bortsett fra selve vinmarken. Konklusjonen til forskerne er at vinen bærer med seg informasjonen om sitt fødselssted helt fram til glasset.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her