Tester

Nyheter og nye årganger i BU og TU januar 2020

950 produkter smakt: Her er alt det gode som januar byr på

950 produkter smakt: Her er alt det gode som januar byr på

Det er snakk om vin av ypperste klasse, som kommer til å tære godt på det (kanskje) magre januarbudsjettet, men du finner også mer budsjettvennlige viner blant de 950 produktene som er testet de siste ukene.
Aase E. Jacobsen
13 Januar 2020 - 01:01

Champagneinteressen har ikke dabbet av selv om høysesongen er tilbakelagt, veksten var 10 prosent i fjor, og 2020 starter helt fantastisk med flere godbiter. Marguet er en ny produsent som er verd å merke seg, deriblant superkomplekse Marguet Les Crayeres Grand Cru 2014.

Jacquesson er en gammel kjenning, og med Avize Champ Caïn i 2008-årgang, er det duket for fest, enten nå eller om noen år.

En annen kjenning i ny årgang og konsentrert toppform og til halve prisen er Étienne Calsac Clos Maladries Extra Brut 2015.

Alle de musserende og perlende nyhetene finner du på side 2 og 3      

Tilbudet av chardonnay i verdensklasse og fra flere steder enn Burgund øker. For å ta det siste først, framhever kjente darlinger som Gavin Chanins Sanford & Benedict Chardonnay 2017 og Bien Nacido 2017 seg, sammen med nykommeren Bernhard Huber Alte Reben Chardonnay 2017 seg, men den siste er nok utsolgt når du leser dette.

Jura er en annen utfordrer, og Tissot Chardonnay Rose Massale 2018 har jeg vært innom tidligere i måneden.

Det kan du lese om her

Fra Burgund kommer fra storheter på rekke og rad, men alle i så små kvanta at de nok fordufter før du rekker å si B. Angervilles Meursault 1er Cru Santenots 2017 og Marc Moreys Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2017 og Puligny-Montrachet 1er Cru Les Referts 2017 tilhører alle kremen.

Det er lettere å få kloa i riesling i toppklassen, og januarnyhetenes favoritter er Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Grosses Gewächs 2018 som «holder inn i evigheten» og nykommeren Joh. Bapt. Schäfer Pittermännchen Riesling GG 2016 som du garantert kommer til å høre mer om, i hvert fall i denne spalten.

Chenin er en annen populær drue som har fått fotfeste i mange vinområder. I januar topper Loire med Mark Angeli Les Vieilles Vignes Des Blanderies 2017 og sørafrikanske Sadie Palladius 2017 som riktignok også har andre druer i blandingen.

Chenin finnes ikke i Douro, men der har de så mange andre spennende hvitvinsdruer at de klarer seg uten, som Niepoort Coche 2017, en virkelig imponerende hvitvin av trenddruen rabigato og arinto som kan lure mange til å tro at den faktisk er en burgunder.

De hvite januarnyhetene finner du på side 4    

Pinot noir er en annen trendy drue som vokser i popularitet over hele verden. Tyskland er vår nærmeste nye kilde og utfordrer til Burgund, og før nevnte Bernhard Huber stiller sterkt med sin Alte Reben Spätburgunder 2017. Fra andre siden av kloden melder Felton Road Block 3 Pinot Noir 2018 seg på banen. Disse vinene holder ikke lenger priskortet, men konkurrerer på kvalitet. Og det er jo det mest spennende.

Når det er sagt, øker prisene på burgundere raskere enn i andre pinot noir-områder. Men det synes ikke å spille noen rolle, for noen opptrer i en annen liga. Som Comte de Vogue Musigny Grand Cru Vieilles Vignes 2017 som er rørende lekker. Men som altså koster sine drøye seks tusenlapper.         

Angervilles røde er allerede utsolgt, det tok sikkert bare et par minutter. En annen klassiker som i skrivende øyeblikk fortsatt finnes er Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Maréchale 2013. For knappe tusenlappen får du en kraftpakke som holder i 15 år.

Fra Bordeaux og Pauillac kommer en klassiker i storform, Ch. Grand Puy Lacoste 2016. Og fra Nord-Rhône stiller Jean Michel Stephan opp med to av sine toppviner Côte Rôtie Coteaux du Bassenon 2017 og Côte Rôtie Côteaux du Tupin 2017 som begge er kraftpakker, men som også lover en stor framtid.                                                            

Rioja og Muga har flere godbiter denne gangen, deriblant toppvinen Muga Aro 2015 som nok smaker helt annerledes enn hva de fleste har som et etablert bilde av vin derfra. Stor konsentrasjon og intensitet borger for et langt liv.

Eben Sadies røde klassiker overbeviser også, Sadie Columella 2017 er så lekker som denne vinen (trolig) kan bli.

De røde nyhetene finner du på side 5

Det er tiden for tørre viner, men en 61 år gammel hetvin som Ch Mosse Rivesaltes 1958 fortjener oppmerksomhet. Den er nemlig usannsynlig ungdommelig fortsatt. Og en vintype som etter min mening er vanskelig å drikke siden den ofte smaker som sirup, overbeviser stort i form av Pedro Ximénez Monteagudo. Om du ikke drikker den, gjør den en fantastisk jobb på kjøkkenet.

Blant de sterkeste produktene troner Kentucky Owl Confiscated straight Bourbon Whisky. Et spennende og velkomment tilskudd til et ellers magert bourbonutvalg. 

På de neste sidene finner du alle nyhetene og nye årganger etter kategori 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her