Skal du ha noe virkelig eksklusivt, gå for disse

Skal du ha noe virkelig eksklusivt, gå for disse

Vel finnes det andre viner som er mer eksklusive, målt i tilgjengelig volum og pris, men her får du også solid valuta for pengene.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Tissot Rose Massale Chardonnay 2018 er en drøm i nyankommen årgang og enda mer imponerende enn i forrige. Det er virkelig godt nytt, for den smakte fortreffelig sist jeg hadde mulighet like før jul.

Den er en helt spesiell chardonnayopplevelse som skiller seg betydelig fra både andre Jura-chardonnayer og ikke minst fra burgunderne.

At Tissot utfordrer Burgund er ikke noe nytt

Den byr på mer stofflighet, fasthet, fedme, rikhet og kompleksitet. En vin som glatt holder 15 år i en god kjeller og som om den nytes i dag, må gis god plass enten i form av en karaffel eller aller helst romslige glass. Samt ikke minst rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.

Årsaken til at den skiller seg så mye ut, er at den er laget med en veldig gammel og lokal chardonnaymutasjon som har rødlig skall, derav navnet «rose». Massale forteller at plantematerialet (stiklinger) er hentet fra gamle planter og plantet på nytt. Derfor er vinen du kan nyte nå laget av druer fra sju år gamle planter. At den har så solid konsentrasjon mot dette bakteppet, er derfor veldig spesielt, men forklares med både hvilke parseller som er brukt og ikke minst årgangen.

2018 bød nemlig på en solrik og nedbørsfattig vekstsesong som har gitt perfekte druer, sorgløs med andre ord, selv om vår var utfordrende med regn og hagl som riktignok rammet ulikt i Jura.

Parsellene med denne unike druesorten ligger alle i Tissots beste jordsmonn, som La Mailloche, Les Bruyères, Valière og Curon, som alle er østvendte og med en blanding av kalk- og leirjord. Totalt dekker de bare en knapp hektar. Derfor er produksjonen av denne vinen liten, 1700 flasker i 2017, og andelen som kommer til Norge fordeles mellom restaurantmarkedet (hvor den ikke uventet er veldig populær) og Vinmonopolet som blir tilgodesett med fattige 120 flasker.

 

Om enn med litt flere flasker, 180 i tallet, skinner også annen Tissot-vin til de grader i 2018-årgangen, nemlig Tissot En Barberon Pinot Noir 2018. En flott og konsentrert pinot som er tilbake der den var (i 2015-årgangen) og som trolig tåler 15 år. Denne vinen som er laget av druer fra 40 år gamle vinstokker i en parsell på 1,8 hektar med kalkholdig jordsmonn fremstilles uten svoveltilsetting. Det kjennes på den fløyelsmyke fruktigheten som kommer enda mer fram om du serverer den i romslige glass.

Tissot gjør mye morsomt med denne og andre druer

Og ikke minst om den før følge av mat som er laget med kjærlighet, enten i form av et stykke tørrmodnet kjøtt, en velkomponert vegetarrett eller ost fra samvittighetsfulle ystere. En vin som krever din oppmerksomhet samtidig som den kommer med forføringsgaranti.  

Men om du ikke lykkes å få tak i disse vinene, eller de ikke er innenfor ditt budsjett, har Tissot også andre viner som er verd å ta en titt på. På den ene siden Tissot Les Bruyères Chardonnay 2017 som kom i mikromengder nå i januar (men som jeg ikke har smakt ennå, men som sjelden skuffer) og på den andre Tissots rekke med musserende viner med masse karakter basert på enten chardonnay alene eller i blanding med pinot noir og andre druer

 

Selv om Tissot har 46 hektar, fordeler de seg på en lang rekke druesorter og viner, derfor er tilgangen begrenset.

Se hele utvalget av Tissot på polet her

Men også fordi det faktum at de driver biodynamisk (Demeter-sertifisert siden 2004) og Jura ligger i et klimatisk sett grenseland, påvirkes også tilgjengelig mengde av hver vin av årgangens kvaliteter.

Bli bedre kjent med denne vinregionen

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Tissot Rose Massale Chardonnay 2018

Produsent:
André et Mireille Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
479,90 kr
Varenummer:
8183201
94 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Tissot En Barberon Pinot Noir 2018

Produsent:
Stéphane Tissot
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Jura
Pris:
509,90 kr
Varenummer:
4889101
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen