Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Test av viner fra New Zealand

Denne testen omfatter ikke mer enn 21 viner av begge kulører men viser at New Zealand er en leverandør å regne med, også utover det å produsere hvite viner av sauvignon blanc-druen som lenge var landets varemerke. Kvaliteten er jevnt over god selv om enke
Redaksjonen
23 April 2004 - 10:10

Det som hindrer kiwiøyene å nå ut til det brede lag av konsumenter er prisene som med norske alkoholavgifter blir uforholdsvismessig høye og som gjør spesielt de hvite vinene mindre konkurransedyktige.

Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Magdalena Rosenblad, Bagatelle og Torstein Østenstad, Sans.

   Remi Madsen   Magdalena Rosenblad   Torstein Østenstad
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført den 5. mars 2004, omfatter et bredt utvalg av hvite og røde viner fra New Zealand tilgjengelige i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt gruppevis etter druesammensetning. Panelet fikk overhodet ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2004. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin:

÷
Cloudy Bay Chardonnay 2002
Cape Mentelle
New Zealand - Marlborough
31402 Cuveco - kr 248,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Grønngul. Fyldig og rik fruktduft med innslag av krydder samt velintegrert eik som viser seg som ristet brød og smør.
Smak: Følger duften veldig godt, svært godt balansert vin som sitter veldig lenge og godt i munnen. (2002)
Mat: Velkomponerte retter av sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: Meget godt matvin. Drikk innen tre år. Godt kjøp. (2002)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Wairau River Sauvignon Blanc 2002
Wairau River Wines
New Zealand - Marlborough
20365 Bakken Vin & Gourmet - kr 146,40 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Lys grønngul. Deilig fruktig duft med innslag av blomster og mineraler.
Smak: Følger duften med god saftighet, friske syrer, god lengde. (2002)
Mat: Allround fiske og skalldyr, gjerne med smørsaus, også alene.
Vurdering: Svært forfriskende. Meget godt kjøp. (2002)
Bestill her:

+
Villa Maria Privat Bin Riesling 2002
Villa Maria Est.
New Zealand - Marlborough
46518 VSD - kr 149,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar grønngul. Elegant duft med fine frukt- og blomstertoner, innslag av jordsmonn.
Smak: Godt rieslingpreg i anslaget, fin fedme, deilige syrer, sitter godt med en leskende finish. (2002)
Mat: Allround fisk og skalldyr med kremet saus.
Vurdering: Vil holde i tre år. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 100 % riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Esk Valley Sauvignon Blanc 2002
Esk Valley Estate
New Zealand - Hawkes Bay
14700 VSD - kr 145,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys gul. Lett elegant duft med fin frukt og solbærblader samt gressaktige aromaer.
Smak: Fruktig anslag, svake sitrus- og stikkelsbærtoner, sitter godt og lenge. (2002)
Mat: Ikke for kraftige retter med fisk og skalldyr, også salater.
Vurdering: En frisk og behagelig vin. Drikk nå. Godt kjøp. (2002)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ståltankgjæring i 10-14 dager, ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Mount Riley Sauvignon Blanc 2001
Mount Riley
New Zealand - Marlborough
33080 Vectura - kr 147,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Briljant lys gul. Ren og god duft av blomster, solbærbalder og stikkelsbær.
Smak: Fin saftig stil, bra fylde, fine syrer, bra lengde. (2001)
Mat: Ikke for avanserte fiskeretter.
Vurdering: God vin. Drikk nå. Godt kjøp. (2001)
Laget av: 90% sauvignon blanc og 10% semillon.
Alkoholinnhold: 12,8% vol.
Bestillher:

Kim Crawford Sauvignon Blanc 2002
Kim Crawford
New Zealand - Marlborough
Vectura - kr 150,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Lys gul. Fin innsmigrende duft av epler, sitrus, solbærblader.
Smak: Saftig rundt anslag, harmonisk med gode syrer, bra munnfølelse, sitter en stund. (2002)
Mat: Ikke for avanserte sjømatretter.
Vurdering: Vellaget om enn ikke veldig kompleks. Drikk nå. Godt kjøp. (2002)

÷
Nobilo White Cloud
Brl Hardy
New Zealand - Marlborough
46368 VSD - kr 295,00 (300cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys grønngul. Behagelig duft av sitrus, lime, grønne og gule epler samt snev av jordsmonn.
Smak: Lett saftig og bløt, balansert, sitter en stund. (NV)
Mat: Alene, lette fisk- og skalldyrretter.
Vurdering: Lettdrikkelig og grei vin. Nåkonsum. Meget godt kjøp. (NV)
Laget av: 43 % muller thurgau, 23 % muscat, 7 % chasselas, 5 % chenin blanc
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Bestill her:

÷
Vidal Estate Sauvignon Blanc 2002
Vidal Estate
New Zealand - Hawkes Bay
14699 VSD - kr 135,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. Mineralsk duft med en del epler og sitrus.
Smak: Saftig anslag, gode syrer, men sitter ikke så lenge. (2002)
Mat: Fisk med fet saus.
Vurdering: Drikk innen to år. Verd prisen. (2002)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ståltankgjæret i 14 dager, ikke malolaktisk gjæring. Ikke fatlagret.
Bestill her:

÷
Mount Riley Chardonnay 1999
Mount Riley
New Zealand - Marlborough
32007 Vectura - kr 144,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Strågul. Tropisk frukt og eik i duften.
Smak: Fruktig med bra fatkarakter, middels fylde, sitter lenge. (1999)
Mat: Kraftige fiskertetter med kremet saus.
Vurdering: Litt kommersiell vin for den som liker fatpreget. Verd prisen. (1999)
Laget av: 100% chardonnay.
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷
Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2002
Villa Maria Estate
New Zealand - Marlborough
32092 VSD - kr 149,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gulgrønn. Tropisk frukt, solbærblader, stikkelsbær samt litt asparges.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, flater noe ut men klarer seg akkurat. (2002)
Mat: Asparges, tomatisert fiskesuppe, også alene.
Vurdering: Verd prisen. (2002)
Laget av: 100% sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 2 md før salg.
Bestill her:

÷
Villa Maria Private Bin Chardonnay 2002
Villa Maria Est.
New Zealand - Marlborough
32093 VSD - kr 149,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Grønngul. Tropisk frukt, sitrus, mineraler, grønne aromaer og noe eik.
Smak: Fruktig bløtt anslag, en del fat i midten, grei finish. (2002)
Mat: Grillet eller stekt sjømat.
Vurdering: Kunne hatt mer sjarm. Verd prisen. (2002)
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

÷
Waipara West Riesling 1998
Waipara West
New Zealand
33298 Vectura - kr 164,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Gullgul. Fin moden duft med innslag av petroleum, epler, lime.
Smak: Følger duften, grei syre, kunne hatt litt mer frukt, noe bitterstoffer mot slutten gir den et litt rustikt preg. (1998)
Mat: Enkle fiskretter.
Vurdering: Nåkonsum. Verd prisen. (1998)
Laget av: Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷
Waipara West Chardonnay 1996
Waipara West
New Zealand
33301 Vectura - kr 186,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Strågul. Moden duft av gule melne epler, lime, honning og eik.
Smak: Fruktig modent anslag, bra syrer, noe eik, sitter lenge men en tanke spiss mot slutten. (1996)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå. Verd prisen. (1996)
Laget av: Chardonnay.
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Kim Crawford Chardonnay 2001
Kim Crawford
New Zealand - Marlborough
Vectura - kr 150,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Sitrus, lime, aprikos og fersken med noe asparges.
Smak: Bløtt anslag, moden frukt, middels syre, en del eik. (2001)
Mat: Alene.
Vurdering: Litt vel rett fram. Nåkonsum. Knapt verd prisen. (2001)

+
Kim Crawford Dry Riesling 2001
Kim Crawford
New Zealand - Marlborough
Vectura - kr 170,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Gul. Søtlig duft av tørket frukt, lime, tropisk frukt og epler.
Smak: Lett fruktig anslag, litt fet stil med ok syre og preg av overmodne epler, flater ut mot slutten og blir noe slapp. (2001)
Mat: Alene.
Vurdering: Må serveres godt avkjølt. Nåkonsum. Knapt verd prisen. (2001)

Waipara West Sauvignon Blanc 2002
Tutton Sienko & Hill
New Zealand - Canterbury
32432 Vectura - kr 164,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft:Ubehagelig aspargesduft.
Smak: Som duften, noe frukt men aspargespreget er altfor dominerende. (2002)
Vurdering: To flasker prøvet. (2002)
Laget av: Sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Rødvin:

÷
Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2002
Villa Maria Est.
New Zealand - Marlborough
47001 VSD - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar mørk rød. Flott duft av røde bær, skogbunn og eik
Smak: Fint saftig og leskende anslag, gode syrer, veldig god munnfølelse, balansert med fin konsentrasjon, bløte tanniner, sitter meget lenge. (2002)
Mat: Kylling eller annet lyst kjøtt, gjerne med innslag av trøffel, også rike fiskeretter.
Vurdering: Meget godt pinot noir fra New Zealand. Drikk innen tre-fire år. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 100 % pinot noir
Alkoholinnhold: 14,00% vol.
Bestill her:

+
Waipara West Pinot Noir 1999
Waipara West
New Zealand - Canterbury
32422 Vectura - kr 201,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Rød med lys kant. Røde bær i retning jordbærsyltetøy og plommer samt noe jordsmonn.
Smak: Sødmefylt anslag, velintegrert fat, bra syrer, balansert med godt pinot noir-preg, snille tanniner. (1999)
Mat: Lettere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: Godt kjøp. (1999)
Laget av: 100% pinot noir.
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Waipara West Ram Paddock Red 1998
Waipara West
New Zealand
33287 Vectura - kr 164,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. Røde bær, skogsbær , jordsmonn, eik og noe grønnpreg.
Smak: Saftig med mye bærkarakter, bløt med milde tanniner. (1998)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Godt kjøp. (1998)
Laget av: 35% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc og 30% merlot.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Kim Crawford Pinot Noir 2002
Kim Crawford
New Zealand - Hawke's Bay
Vectura - kr 185,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Enkel men god duft av røde bær og fat.
Smak: Saftig med fint pinot noir-preg, en tanke rustikk, bra fruktighet som holder seg helt ut i finishen, sitter en stund. (2002)
Mat: Kraftige retter med torsk, enklere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: Verd prisen. (2002)

Kim Crawford Pinot Merlot 2001
Kim Crawford
New Zealand - East Coast
Vectura - kr 185,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Mørk rød. Røde bær, skogsbær, kaffe, lær, mint og kokte grønnsaker.
Smak: Bløtt og fruktig anslag, ung stil, de vegetalske aromaene kommer tilbake men tar ikke helt overhånd, fine bløte tanniner. (2001)
Mat: Grillet kjøtt.
Vurdering: God vin. Verd prisen. (2001)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her