Test av viner fra New Zealand - andre hvite druer

Redaksjonen
01 April 2011 - 13:12

Men foreløpig er tilbudet i Norge begrenset til pinot noir på den røde siden. Dermed er også prisene ganske høye. Og derfor er det også langt mellom de virkelig gode kjøpene. På den hvite siden er konklusjonen jo yngre, jo bedre.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali og Magnus Lundgren, Olympen.

 Torstein Østenstad    Magnus Lundgren
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 19. og 20. januar 2011 omfatter 60 viner fra New Zealand. Smakingen ble foretatt blindt etter druesort, område og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Andre hvite druer

+ (87p)
Felton Road Bannockburn Chardonnay 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90641 VSD - kr 325,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Gul. Noe fat i duften, mineraler, grønne epler, ganske elegant.
Smak: Fruktig anslag, god syre, bra fylde, god fruktkonsentrasjon, litt fat mot slutten. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En vellaget chardonnay for de neste tre årene. Vel verd prisen. 87 p (2009)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,5 % vol.
Bestill her:

(86p)
Felton Road Block 2 Chardonnay 2009
Felton Road
New Zealand - Central Otago
90643 VSD - kr 375,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
SR Wine Import
Farge og duft: Gul. En del fat i duften, modne gule og grønne epler.
Smak: Fyldig anslag, god fylde og ganske rik frukt, fin syre, fint mineralpreg, masse grønne epler mot slutten, sitter godt, men alkoholen er litt merkbar. (2009)
Bruksområde: Grillet sjømat.
Vurdering: En eiket, men likevel ikke for hardt eiket, chardonnay. Vil utvikle seg videre i tre år til. Verd prisen? 86 p (2009)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Bestill her:

(84p)
Little Beauty Pinot Gris 2009
Vinultra
New Zealand - Marlborough
Inter Logistikk - ca. kr 139,50 (75cl)
Kun Horeca
Vitaca Norge
Farge og duft: Gul. Parfymert duft med blomster og tropisk frukt.
Smak: Fyldig anslag, ren god frukt, rund stil, bløt men ok syre, litt fet stil, men god, sitter godt og ganske lenge, litt bitterpreg i finishen. (2009)
Bruksområde: Salat med litt skarp ost.
Vurdering: En fruktig og god vin for det neste året. Godt kjøp. 84 p (2009)

÷ (83p)
Black Cottage Pinot Gris 2010
Vinultra
New Zealand - Marlborough
Inter Logistikk - ca. kr 124,00 (75cl)
Kun Horeca
Vitaca Norge
Farge og duft: Lys varmgul. Søte gule og røde epler, rabarbra og flint.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, mye sødme, bløt syre, men ok friskhet, sitter godt. (2010)
Bruksområde: Lett krydret mat.
Vurdering: En ren og fruktig vin for det neste året. Vel verd prisen. 83 p (2010)

+ (79p)
Spy Valley Gewürztraminer 2009
Spy Valley Wines
New Zealand - Marlborough
91395 Cuveco - kr 135,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinetum
Farge og duft: Gul. Moden duft med en del florale toner.
Smak: Bløtt anslag, bløt syre, bløt rund frukt, lett sødme, ok lengde. (2009)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En ok vin for de med syreangst. Verd prisen? 79 p (2009)
Laget av: 100% Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Sakte pressing. Hvert enkelt parti fermenteres med en andel i gamle eikebeholdere.
Bestill her:

+ (78p)
Little Beauty Gewürztrauminer 2009
Vinultra
New Zealand - Marlborough
Inter Logistikk - ca. kr 152,00 (75cl)
Kun Horeca
Vitaca Norge
Farge og duft: Gul. Veldig søtlig duft med melon, røde epler, litchi og blomster.
Smak: Følger duften, mye frukt, en del sødme, syren er ikke helt integrert, sukkertøy i finishen. (2009)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En litt enkel men ren gewürz for det neste året. For dyr. 78 p (2009)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her