Tester

Nytt øl og mjød spesialpol juni 2020

Det går i frukt og syrlige toner - og det passer sesongen veldig godt

Det går i frukt og syrlige toner - og det passer sesongen veldig godt

De er ikke mange - nyhetene på spesialpolet i juni - men nok til å glede både ølnerder og andre som vil ha en pause fra rosevin og altfor lettdrikkelig pils.
Julie Helene Amundsen
19 Juni 2020 - 15:16

Denne rundens toppskårere er en veritabel fruktfest, fra Cantillon Rose som danker ut mange roséviner på markedet, via sommerlige 3 Fonteinen Aardbei-Kriek som kombinerer kirsebær og jordbær samt Cantillon Vigneronne som er ung lambic blandet med muscatdruer og en drøm til sommerlige retter av sjømat, grønnsaker eller lyst kjøtt.

Det er verdt å nevne at noen av Cantillon-ølene går gjennom en fase hvor en bakterie kalt pediococcus fra villgjæringen er aktivert, gjerne på grunn av  "riktig" varme eller fuktighet eller for høy pH ved tappingen. Resultatet er at ølet får veldig høy viskosistet, eller litt ekkelt forklart: en "slimete" konsistens, også kjent som ropiness. Det kan derfor - og med stor fordel - være lurt å lagre det i rundt et halvt år etter innkjøp, ettersom prosessen vil være over i løpet av noen måneders tid. Men ølet tar ikke skade av dette. Det er noe som kan oppstå også i villgjæret vin (naturvin). Og det er det samme som skjer med tettemelk - hvor denne slimete konsistensen faktisk er ønsket og gir melka en mild syrlighet i tillegg til konsistensen, så altså helt ufarlig.

Amerikanske Black Project Sunbeam er som en tropisk fest i munnen og SweetWater Pit & Pendulum Plum som byr på sommerfest for den mer avanserte surølsfantast. 

Men det er ikke bare det beste ølet som smaker av frukt denne gangen. Eneste norske brygg denne gangen er Mjøderiet Eplemjød, en skikkelig deilig kombo av sider og mjød, ikke like tørt som surølene, men veldig vinøst og spennende. Prøv den til sommerlig sjømat eller vegetar.  

 

På neste side finner du alle smaksnotatene sortert etter poeng 

Slik er testen gjennomført:

Produktene er smakt av Julie H. Amundsen i forbindelse med Vinmonopolets spesialutvalgsmaking som ble gjennomført før salgsstart som er den 25. juni 2020 kl 8.00 i nettbutikken. Øl som befinner seg i butikk og ikke er solgt ut, vil fra 2. juli Kl.10.00 plasseres i hyllene i de såkalte +ØL-butikkene og selges på vanlig måte. 

Disse butikkene er Oslo City, Storo, Aker Brygge, Lillehammer, Asker, Drammen CC, Lillemarkens Kristiansand, Sandnes Kvadrat, Bergen Storsenter, Ålesund Moa, Molde, Trondheim, Bankkvartalet, Body City Nord og Tromsø Langnes.

Noen produkter kan bestilles via nettbutikk. Men som en midlertidig løsning i forbindelse med Covid-19, åpnes det også for bestilling av varer som er fordelt på butikkene via polets nettbutikk. Nettbutikkvarer blir sendt kunder pr post.

Her finner du hvilke øl som finnes i hvilke butikker og hvilke volum av hver som er kjøpt inn

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her