Tester

329 roseviner vurdert

Dette er sommerens aller beste roseviner

Dette er sommerens aller beste roseviner

Er ikke noen av disse i den stilen du leter etter, er det 325 andre å velge blant i Aperitifs polliste.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2019 - 10:00

Utvalget av roseviner øker for hvert år. Det gjør også etterspørselen, ikke bare i årets lyse måneder, men også midtvinters. Salget av rosevin på polet økte med 23.8 prosent i årets første fire måneder sammenlignet med samme periode året før. 

Dette er en global trend, og produsenter fra alle verdenshjørner melder om at en stadig større andel av druene brukes til rosevin. 

Du finner alle de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Det som er aller mest spennende er at rosevin er en vinstil som er i konstant endring, og at det kan være vanskelig å trekke klare grenser. En hvitvin med skallkontakt kan være mer rosa enn en rosevin laget av røde druer. Og hvor går grensen for når en rosevin blir rødvin?

 
 

Selv om tendensen uomtvistelig er at stadig flere blekrosa utgaver fyller polhyller og pollister, hvilket er litt trist siden de blir til forveksling lik hverandre, er det fortsatt mulig å finne roseviner med mye karakter og innimellom farge. De fire toppskårerne representerer fire ulike stiler. Vacheron XVII er en svært kompleks rosestil som er laget på en helt annen måte enn alle andre roseer. Hele drueklaser presses, den er spontangjæret og modnet i ståltanker før den tappes i flasker uten verken klaring eller filtrering. 

Terre Nere Etna Rosato er en uhyre transparent og delikat versjon av de lyseste roseene, men med mye karakter fra vokststedet som er Etnas vulkanske jordsmonn.

  Foto: The_Tramp
 

Ch. Miraval  tilhører den samme ultralyse stilen, men likevel med veldig god saltaktig karakter ved siden av lekker frukt. 

Riedlin Rose skiller seg mest ut; en tysk pinot noir-rose som er nærmere rødvin enn rosevin, bortsett fra at den har litt restsødme hvilket gir en veldig god munnfølelse og mykhet. 

Dette er altså rosevintoppen. Men de er minst 325 andre på markedet.

Så hva risikerer du om du får et tilfeldig glass rosevin?

Heldigvis er kvaliteten på roseviner i Norge generelt god, men det finnes absolutt mye rosevin i en mer kommersiell stil på markedet. 

 
 
 

Risikoen er altså ikke veldig stor så lenge du holder deg unna de aller billigste, de er ofte for sukkertøypregete og søtlige  frukten.

Selv om de beste rosevinene gir god valuta for pengene, og ligger rett over 200 kroner i pris, er det mulig å finne supre løsninger under 200 kroner.

Best i denne prisklassen er to gamle kjenninger, Dom. la Suffrene, en klassisk Bandol-rose, hvilket betyr noe større kraftig enn de fleste blekrosa Provence-roseeene. Det gjør at nok fylde til å møte selv (sjø)mat fra grillen.   

Den andre kjenningen, Il Mimo, er i 2018-utgave i bedre form enn noensinne. Den er utsolgt, men finnes fortsatt i svært mange polutsalg. Norge er største marked for denne rosevinen og det kom noe slikt som 50.000 flasker til landet denne våren. 

Roseviner koster av produksjonsmessige årsaker alltid litt mer enn om druene hadde vært brukt til en rødvin (uten fatmodning).  

Her kan lese mer om hemmeligheten bak en god rosevin

 

Det finnes også riktig gode roseviner til rundt 150 kroner som Ch. Val d'Arenc Bandol Rosé, Villa Guelpa Longitudine 8-11 Rosato og Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin som sågar finnes i en magnum til akkurat det dobbelte av normalflaske som er et skikkelig kupp. Og ikke nok med det, den finnes til og med som treliter.

Mens den første er en svært prisgunstig Bandol-rose, er de to siste røverkjøp innen den førnevnte superpopulære sjangeren nebbiolo-rose.  

Slik er testen gjennomført :

 

De 329 rosévinene er smakt over en periode på under to år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene en god pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (api), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang. 

Du finner alle de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her