Tester

329 roseviner vurdert

Dette er sommerens aller beste roseviner

Dette er sommerens aller beste roseviner

Er ikke noen av disse i den stilen du leter etter, er det 325 andre å velge blant i Aperitifs polliste.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2019 - 10:00

Utvalget av roseviner øker for hvert år. Det gjør også etterspørselen, ikke bare i årets lyse måneder, men også midtvinters. Salget av rosevin på polet økte med 23.8 prosent i årets første fire måneder sammenlignet med samme periode året før. 

Dette er en global trend, og produsenter fra alle verdenshjørner melder om at en stadig større andel av druene brukes til rosevin. 

Du finner alle de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Det som er aller mest spennende er at rosevin er en vinstil som er i konstant endring, og at det kan være vanskelig å trekke klare grenser. En hvitvin med skallkontakt kan være mer rosa enn en rosevin laget av røde druer. Og hvor går grensen for når en rosevin blir rødvin?

 
 

Selv om tendensen uomtvistelig er at stadig flere blekrosa utgaver fyller polhyller og pollister, hvilket er litt trist siden de blir til forveksling lik hverandre, er det fortsatt mulig å finne roseviner med mye karakter og innimellom farge. De fire toppskårerne representerer fire ulike stiler. Vacheron XVII er en svært kompleks rosestil som er laget på en helt annen måte enn alle andre roseer. Hele drueklaser presses, den er spontangjæret og modnet i ståltanker før den tappes i flasker uten verken klaring eller filtrering. 

Terre Nere Etna Rosato er en uhyre transparent og delikat versjon av de lyseste roseene, men med mye karakter fra vokststedet som er Etnas vulkanske jordsmonn.

  Foto: The_Tramp
 

Ch. Miraval  tilhører den samme ultralyse stilen, men likevel med veldig god saltaktig karakter ved siden av lekker frukt. 

Riedlin Rose skiller seg mest ut; en tysk pinot noir-rose som er nærmere rødvin enn rosevin, bortsett fra at den har litt restsødme hvilket gir en veldig god munnfølelse og mykhet. 

Dette er altså rosevintoppen. Men de er minst 325 andre på markedet.

Så hva risikerer du om du får et tilfeldig glass rosevin?

Heldigvis er kvaliteten på roseviner i Norge generelt god, men det finnes absolutt mye rosevin i en mer kommersiell stil på markedet. 

 
 
 

Risikoen er altså ikke veldig stor så lenge du holder deg unna de aller billigste, de er ofte for sukkertøypregete og søtlige  frukten.

Selv om de beste rosevinene gir god valuta for pengene, og ligger rett over 200 kroner i pris, er det mulig å finne supre løsninger under 200 kroner.

Best i denne prisklassen er to gamle kjenninger, Dom. la Suffrene, en klassisk Bandol-rose, hvilket betyr noe større kraftig enn de fleste blekrosa Provence-roseeene. Det gjør at nok fylde til å møte selv (sjø)mat fra grillen.   

Den andre kjenningen, Il Mimo, er i 2018-utgave i bedre form enn noensinne. Den er utsolgt, men finnes fortsatt i svært mange polutsalg. Norge er største marked for denne rosevinen og det kom noe slikt som 50.000 flasker til landet denne våren. 

Roseviner koster av produksjonsmessige årsaker alltid litt mer enn om druene hadde vært brukt til en rødvin (uten fatmodning).  

Her kan lese mer om hemmeligheten bak en god rosevin

 

Det finnes også riktig gode roseviner til rundt 150 kroner som Ch. Val d'Arenc Bandol Rosé, Villa Guelpa Longitudine 8-11 Rosato og Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin som sågar finnes i en magnum til akkurat det dobbelte av normalflaske som er et skikkelig kupp. Og ikke nok med det, den finnes til og med som treliter.

Mens den første er en svært prisgunstig Bandol-rose, er de to siste røverkjøp innen den førnevnte superpopulære sjangeren nebbiolo-rose.  

Slik er testen gjennomført :

 

De 329 rosévinene er smakt over en periode på under to år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene en god pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (api), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang. 

Du finner alle de testede rosévinene listet etter poeng på neste side

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her