Tester

Nyheter spesialpol juni 2019

Er det tomt for champagne og andre bobler etter maifestene, er det nå du skal fylle opp

Er det tomt for champagne og andre bobler etter maifestene, er det nå du skal fylle opp

For blant de sprudlende nyhetene i spesialutvalget er det flere godbiter, også til konkurransedyktige priser.
Aase E. Jacobsen
31 Mai 2019 - 14:00

 Det aller beste kjøpet er Gimonnet Fleuron Blanc de blancs Brut 2010 som er en veldig spennende champagne også for å legge i kjelleren. For seks år siden var 1996-utgaven tilgjengelig og den var i storform. Nå skårer 1996 generelt høyere på årgangsskalaen enn 2010, men Gimonnet lager Fleuron bare i årganger de selv regner som de beste. Og det kjennes på smaken. Den er en klassisk champagne i den forstand at den er laget av druer fra flere landsbyer, primært grand cru, men også noe premier cru, og altså bare chardonnay. Den er ikke helt tørr, men har en dosage på mellom 6 og 8 gram/liter og har fått tilskudd av kompleksitet gjennom lagringen på bunnfallet i åtte år. 

Pol Roger Blanc de Blancs 2012 stråler i denne årgangen som har høy status på grunn av veldig gunstige forhold som ga viner med god syrestruktur samt utmerket konsentrasjon på grunn av lav avling. Det er denne klassikeren et godt bevis på.

Soreau Clos de l'Abbe Brut er ïngen klassiker, for Hubert Soreau representerer den nye generasjon av energiske vinmakere som lager champagne på sin egen måte. Og resultatet er ytterst overbevisende, til tross for at den i sin helhet kommer fra en årgang som regnes som utfordrende. Men denne utgaven har et utmerket lagringspotensial.

Men spesialslippet handler ikke bare om champagne, for britene puster franskmennene tungt i nakken når de kommer til en plass på pallen i denne kategorien. Det aller beste kjøpet står Hambledon Premiere Cuvee Brut for, og denne musserende vinen som for noen år siden ble kåret til Englands beste, koster mindre på polet enn i England, riktignok før brexit. Den får sine druer fra Englands første kommersielle vinmark plantet på 1950-tallet, beliggende i South Downs i Hampshire, som har noe av det beste kalkjordsmonnet for denne type druedyrking. At det er Krug Grande Cuvee som er modellen for denne vinen, er lett å forstå, for den har veldig god konsentrasjon og kompleksitet. 

Hambledon Classic Cuvee Brut er for øvrig testens nest beste kjøp. 

Selv om England er i mindretall sammenlignet med Champagne i denne lanseringen, 13 mot 61 viner, er kvaliteten imponerende god, og generelt er prisene gunstige, selv om en av testvinnerne, Nyetimber Cuvee 1086 Brut, også er prisledende. 

Ikke uventet er de britiske vinene syrligere, og ofte også tørrere enn champagnene (les mindre eller null dosage), hvilket kan være en utfordring for følsomme mager. Men generelt har de nok fylde til å fungere veldig godt på matbordet - og det er der de hører hjemme.  

Her er resten av vinene som lanseres på spesialpolet 6. juni og hvilke utikker som fører hva

På side 3 finner du de 36 testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her