Første halvår i år sammenlignet med i fjor viser sterk vekst for musserende vin (8,9 prosent mot 2,7 prosent for vinsalget totalt), og Frankrike er vinneren med 17,2 prosent opp, særlig for annen type musserende, men også for champagne. Veksten kan få en ekstra boost når julinyhetene er på plass i hyllene for de inkluderer nemlig fire knallbillige champagnenyheter – under 240 kroner er sjelden kost fra den kanten. Og Bliard-Moriset Blanc de Blancs Grand Cru Brut er aller best.

Champagne presses som kjent fra alle kanter, ikke bare fra områder som praktiserer klassisk metode, men også den superpopulære perlende vinstilen som har en vekst på 16,2 prosent sammenlignet med i fjor .

Den får i juli ekstra påfyll med noen virkelige perler som Broc Cellars Petillant Chenin Blanc 2017, Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir 2017 og Hager Matthias Pet Nat Grüner Veltliner 2017.

Mer trenger du knapt for å ha det skikkelig gøy i sommer.

Selv om det er kommet et sjeldent knippe med spennende hvitviner fra Slovenia i basis, er det er sicilianser og en tysker som topper listen: Terra Costantino Etna Bianco 2017 og Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2016.

Og lengter du etter skikkelig god rødvin (etter å ha levd på rosevin i denne tidenes rekordsommer), byr julinyhetene på mange perler. Sørafrikanske Blankbottle Pseudonym Cinsault 2017 er en potensiell favoritt, Donnafugata Sul Vulcano Etna Rosso 2016 likeså. Mens Passagem Reserva 2015 er en kraftpakke som trenger både luft og mye kraft i matfølget, er vellagrete Ioppa Ghemme 2007 et virkelig funn til prisen.

En håndfull riktig gode øl gir ølhyllene gledelig påfyll. Både 7 Fjell Hanseaten Altbier og Oud Beersel Oude Kriek topper sine respektive kategorier. Ingen av dem er riktignok lettdrikkelige sommerøl, men kraver godt matfølge. Til sommermaten er et par sidere å foretrekke, Lézergué Cidre de Bretagne Brut som utfordres av Sider frå Hardanger.

Brennevinshylla får tilskudd av et riktig så solid fruktdestillat, Cartron Eau-de-Vie Poire Williams. En bedre avslutning på sommermåltidet enn mang en cognac.          

 Du finner basisnyhetene listet etter poeng per kategori på de neste sidene

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her