Tester

Nyheter spesialpol vin desember 2018

Om det ikke har vært regelrette slåsskamper i polkøen før, kan det bli det nå

Om det ikke har vært regelrette slåsskamper i polkøen før, kan det bli det nå

For med 2015-årgangen fra Bordeaux og til internasjonalt gunstige priser for viner på den absolutt øverste hylle, er det lagt til rette for hard kamp om flaskene.
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2018 - 10:37

Bare navnene Ch. Lafite-Rothschild 2015, Ch. Cheval-Blanc 2015 og Ch. Haut-Brion 2015 er nok til å få vinelskere til å bli varme helt inn til hjerterøttene. Men det er få flasker og selv om prisene er høye, er de ikke avskrekkende for dem som har investering i tankene, og dem kommer det til å være mange av kommende torsdag.

Her kan du lese om 2015 og 2016-årgangen fra Bordeaux

Ifølge Heidi Iren Hansen, vinansvarlig på Kulinarisk Akademi og master of wine-student, som har smakt for Aperitif denne gangen, er dette en lansering for folk med tålmodighet. 58 av de 77 vinene som ble smakt, er bordeauxer i 2015-årgang. Hun sier videre: - Mange av vinene er ganske trange nå. De som smakte dem for et års tid siden trodde mange av vinene skulle være mer imøtekommende nå, men mange var overraskende lukket. Det tyder på at de nå er i en lukket fase, og de fleste har godt av noen års lagring før man drikker dem.

På de neste sidene finner du de testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt 

Her ser du alle vinene som er kjøpt inn hvilke som finnes hvor og hvilke som er forsinket

De internasjonalt sett gunstige prisene skyldes at Vinmonopolet har fått lave priser  ettersom de kjøpte mye tidlig. Noen av vinene finnes i BU allerede, og alle som slippes i denne runden er lavere priset enn de som allerede er tilgjengelig. Noen BU-viner ligger faktisk til dobbelt pris kontra hva som slippes på spesialpolet hvilket er nok en grunn til at det kommer til å gå hett for seg når dørene åpnes.                               

For å ha flere strenger å spille på har Vinmonopolet satset  på et større antall andreviner, altså toppslottenes "annensortering", som av ulike grunner ikke er funnet gode nok til å bli med i "grand vin".

- Begrunnelsen er at det er veldig god vinvaluta  i denne kategorien, og dette synes  jeg også kommer veldig godt fram i dette slippet, sier Heidi Iren Hansen og legger til:

- Andrevinene pleier å ha en del mer merlot for å gjøre de rundere, mer omgjengelige og tidligere drikkeklare, men generelt sett i 2015 har de brukt en del mer cabernet sauvignon da årgangen er rundere og mer tilgjengelig.

De beste denne gangen er Clarence de Haut-Brion 2015, Palmer Alter Ego 2015, Dame de Montrose 2015Ch. Pichon-Lalandes Reserve de la Comtesse 2015, Baron de Brane 2015, Blason de Issan 2015 og Ch. Leoville-Las-Cases Le Petit Lion 2015.

Bordeaux er dyrt, men det finnes også meget gode kjøp. Det aller beste kjøpet er en gjenganger i disse spalter, Ch. Lanessan 2015, nå i ny topp årgang. Ch. Lafon-Rochet 2015 er også et meget godt kjøp. Og det selv om prisen er gått opp 90 kroner siden i fjor, men så har 2015 gitt ekstra mye til denne vinen. Det samme gjelder Ch. Ormes de Pez 2015Ch. Poujeaux 2015 og Ch. Lillian-Ladouys 2015. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her