Tester

Nyheter øl og sider basis, BU og TU mai 2020

Rydd plass til sider og øl - blant mainyhetene er det ekstra mye spennende og velsmakende å velge blant

Rydd plass til sider og øl - blant mainyhetene er det ekstra mye spennende og velsmakende å velge blant

Enten du holder deg til norskbrygget eller også åpner for importert øl og sider, så er utvalget særdeles godt. Og vi snakker om hele spekteret av stiler fra lettdrikkelige sommerøl og sidere til mer komplekse dråper og kraftpakker som må gjemmes til neste
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2020 - 15:48

De tre aller beste ølene i mai representerer tre helt forskjellige stiler. Baladin Beermouth er et øl med 19 prosent alkohol og er mer som en vermut, som jo navnet antyder. Det er et resultat av et samarbeid mellom Baladin-grunder Teo Musso og miksologene Dennis Zoppi og Giacomo Donadio. 

Baladinølet Xyauyù er basen som er tilført de 13 vanligste vermut-urtene. Ekstraksjonen er gjort gjennom ultralyd og vakuumdestillasjon ved lav temperatur. Et i sannhet innovativt produkt som appellerer til drinkmiksing men enn til å slukke øltørsten. 

 

Haandbryggeriets  The 3 Sons of Borr er klart mer drikkevennlig, men fortsatt i den mektige gante, men du verden for et flott øl. Selv om det kan være lurt å legge det til side, blir det garantert øyeblikk i sommer hvor du lengter etter noe skikkelig mørkt og dypt i ølglasset - da gjør dette ølet jobben.

Kompleksitet om enn på en annen måte, får du også med Lindheim Ølkompani x Weingut Allram - Vingut Friendship Series som er et samarbeid med østerrikske Allram. Gruner veltliner-druer møter Lindheims øl og har fått tre måneder i fat  - det kan ikke bli annet enn godt.

Med 7 Fjell x Mjøderiet Honey Trap Braggotdocious Sour er det mjød og (sur)øl som møtes  i form av det som tradisjonelt kalles braggot - og det på en veldig vellykket måte som også skaper kompleksitet. Synes du mjød er for søtt, blir du overbevist av denne vriens tørrhet og gode egenskaper på matbordet.

Syrlig, tørr, fruktig og vellykket er også den britiske bærbomben Gipsy Hill Outlooker Triple Fruited Sour og det norske kirsebærølet Nøgne Ø Kriek of Telemark som begges er basisnyheter og dermed finnes i svært mange polutsalg.    

Lindheim Farmer's Reserve Sour Cherry kunne også kalt seg kriek of Telemark siden kirsebærene kommer fra Telemark-bryggeriets egen frukthage, men dette er en annen og fatlagret kirsebærølstil. Et elegant og komplekst syrlig øl som konkurrerer med kirsebærølmester nummer en, 3 Fonteinen Oude Kriek - som har en egen plass i fruktølelskernes hjerter. 

Les mer om dette unike bryggeriet her

 
 
 
 

Siderutvalget har eksplodert i Norge og interessen følger etter, i hvert fall var veksten i fjor på mer enn 10 prosent. Korona har lagt en demper på salget så langt i år, men det er forhåpentligvis bare pauseknappen som står på. For det er utrolig mye godt å velge mellom, og særlig fra Norge. De beste er både tørre og komplekse i en vinøs retning. Og så langt unna de kommersielle siderne som det er mulig å komme. De beste er imidelrtid ikke "rene" eplesidere, men har fått drahjelp fra annen norsk frukt. Solhøi Cider Eple s'krig lener seg på plomme og solbær ved siden av gamle eplesorter som santana, rubinola og ingrid marie. Hardangergutane Fjellskrent er laget av summerred-epler og solbær og Lindheim Ciderrosé av  eplesortene aroma, discovery og dolgo samt bringebær som er lagret i 20 måneder i rødvinsfat. Det har gitt en mer funky karakter enn de to andre, men også noe mer kompleksitet. 

På den mørkeste og rikeste ølsiden er det ytterligere tre øl som peker seg ut. En kjenning er Kinn Svartekunst F.E.D.I.R.E.S.P. 2017 som selv etter tre års modning, fortsatt har et langt liv foran seg. Det gjelder også Põhjala x Browar Baltic Pride Porter, et samarbeid mellom estiske Põhjala og polske Browar Pinta. Põhjala Forest Bänger Imperial Stout derimot passer perfekt for å holde myggen unna på en av sommerens telt- eller hengekøyeturer. 

 
 
 

Det er imidlertid ikke bare de kraftigste og syrligste ølene som fortjener oppmerksomhet denne gangen. Vi går inn i en lysere og forhåpentligvis varmere tid, og øl som tørsteslukker - les utepilsen - står høyt på ønskelisten til mange. 

Kinn har med Kinn Eksport laget et øl som går utenpå det meste av pilsnere. Om enn i en helt annen stil, men likefullt godt egnet for sesongens gode måltider er Kinn Jubel. Om du ikke rekker å få tak i det til 17. mai, fortvil ikke for dette ølet i kul magnumflaske kommer til skape jubel gjennom hele vår- og sommersesongen. 

Duvel i helflaske er et annet øl - nå i basisutvalget - som gjør jobben på matbordet, og særlig det med seriøse sjømatretter. Veldig klassisk - og veldig godt.

I basisutvalget finner du også Nøisom Fruity Collision som går samtlige sommerøl en høy gang. Det gjør også To Øl Saft som er så saftig og leskende som det høres ut som.

 

På de neste sidene finner du ølnyhetene og de nye siderne

Slik er testen gjennomført:

Vi har testet 92 nye øl og sidere i basis-, bestillings- og tilleggsutvalget. Nyhetene er vurdert av Julie H. Amundsen, Aperitifs faste øl-, sider- og mjødsmaker og i noen tilfeller av Aase E. Jacobsen. Smakedato 11. mai 2020 er felles for alle av rent teknisk årsak.

Siden produkter i tilleggsutvalget ikke kan bestilles på vanlig måte, er de oppført som utsolgt i Aperitifs polliste. De bestilles ved å kontakte kundesenter@vinmonopolet.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet
Dagens rett
Pasta med fersk og røkt ørret

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet

Pasta med fersk og røkt ørret og friske grønnsaker er ikke bare fargerik og smakfull, men også rask å lage, enten den lages av rester eller nyinnkjøpt vare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her