Tester

Nyhetene i basis januar 2020

Sjelden har januars basishyller vært så spennende som nå

Sjelden har januars basishyller vært så spennende som nå

For påfyllet er både klassisk-legendarisk og mer spennende enn hva vi har sett på en god stund. Du må riktignok oppsøke de 62 mest velassorterte butikkene for å finne godsakene.
Aase E. Jacobsen
12 Januar 2020 - 13:09

Den største basisnyheten kanskje noensinne (i hvert fall siden midten av 1990-tallet) er at Anselma Vignarionda Barolo Riserva er å finne i 62 polutsalg. Nå er det 2011 som er i butikkhyllene og ny årgang kommer i slutten av februar. Siden det er 2012 det er snakk om, er det god grunn til å se fram til at dette skjer. 

Her får du en forsmak på hvordan den vil bli

Den nest beste nyheten på rød side er at Lopez Heredia Bosconia 2007 blir basisvare og det til 300 kroner for en 12 år gammel vin på dette nivået. Det er nesten en (vin)verdenssensasjon all den tid disse vinene er vanvittig etterspurte - og Norge skiller seg ut ved å få ekstra store allokasjoner. Lopez Heredia Tondonia 2006 er allerede i basis, i minst 114 polutsalg, også den til en super pris, så her er det duket for usikkerhet om hva du skal velge. Ja takk, begge deler er mitt råd. 

Når vi er inne på gammel vin, så er det muligens enda mer sensasjonelt at en bordeaux fra den legendarisk-klassiske 1988-årgangen er i basis og det til 400 kroner. Ikke minst smaker Ch. Bel-Air Lagrave 1988 imponerende friskt og godt, så selv om den holder mange år til er det ingen grunn til å ikke nyte nå. Muligheten til å smake 1988-bordeaux blir stadig mindre for hvert år som går.

Alle disse tre produktene er såkalte overføringer fra BU til basis, som betyr at de har solgt tilstrekkelig over hele landet til at de kvalifiserer utenom innkjøpsordningene.  

Basishyllene har fått annet storbesøk i form av Hendry Pinot Noir 2016 fra Napa Valley.  En kraftpakke som trenger mat med mye smak, eller et opphold i kjelleren.     

Tema på den røde side denne gang er vin fra Rias Baixas i Galicia, et område som primært er kjent for albarino, men som altså har mye kult rødt å by på. Forjas del Salnés Bastión de la Luna 2017 er min favoritt - en særpreget rødvin i en syrlig stil og med 12 moderate alkoholprosenter - akkurat slike rødviner som markedet etterspør akkurat nå.

Men aller mest interesse knyttes til hvitvinstemaet som er oransjevin - altså hvitvin som er laget på rødvinsmetoden med skallkontakt for å si det enkelt. En vinstil som naturvinprodusenter trykker til sitt bryst, men også andre mer konvensjonelle produsenter eksperimenterer i denne kategorien.

Marco de Bartoli fra Sicilias vestside er mest kjent for sine søte viner, men leker uhemmet med blant andre Integer Zibibbo 2018. En svært kompleks hvitvin som kanskje ikke alle vil like, men som bør prøves likevel, for du har neppe smakt noe lignende. Den finnes også i en annen utgave,Marco de Bartoli Integer Grillo 2018 som også er kommet i ny (og veldig fersk) årgang, men vel verd å sjekke ut. 

Fra Salinas utenfor nordkysten av Sicilia kommer Caravaglio Occhio di Terra Malvasia  2018 som også imponerer stort i denne kategorien. Og Skerk Ograde 2017 er en annen superlekker oransjevin, nå fra Friuli i Øst-Italia.

Noe mer lekende, men også deilig er østerrikske Loimer Grüner Veltliner mit Achtung 2017.        

Alle disse temavinene er såkalte partikjøp, og blir borte fra hyllene når de er sluttsolgt, så det gjelder å handle nå. 

En liten håndfull øl gir basishylllene påfyll og Het Anker CVD Keizer Imperial Dark følger opp der juleølet slapp med massive smaker for meditasjon eller lagring. 

Brennevinshylla får også fint besøk i form av tre flotte cognacer som konkurrerer mer med whisky enn den typiske avecen. Fillioux Collection Privée de Pascal Fillioux           1989 er svært kompleks og konsentrert. Park Borderies Mizunara 10 YO er en unik og spennende cognac som har fått opphold i japansk eik (mizunara) som er både sjelden og svært eksklusiv. Og norgesvennen Bache-Gabrielsens foreløpig siste kreasjon, American Oak, smaker som en svært vellykket mellomting mellom cognac og bourbon. 

Er du på vannvogna, er det to svært gode nyheter. Sheppy s Low Alcohol Classic Cider smaker så godt at du ikke en gang tenker over en gang at denne sideren er alkoholfri, og  Gotlands Bryggeri Easy Rider Bulldog Non Alco IPA er tilbake i basishyllas alkoholfrie hjørne og i god form.  

Du finner basisnyhetene listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: Introduksjonskurs
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: Introduksjonskurs

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 6 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her