Tester

Nyhetene i basis januar 2020

Sjelden har januars basishyller vært så spennende som nå

Sjelden har januars basishyller vært så spennende som nå

For påfyllet er både klassisk-legendarisk og mer spennende enn hva vi har sett på en god stund. Du må riktignok oppsøke de 62 mest velassorterte butikkene for å finne godsakene.
Aase E. Jacobsen
12 Januar 2020 - 13:09

Den største basisnyheten kanskje noensinne (i hvert fall siden midten av 1990-tallet) er at Anselma Vignarionda Barolo Riserva er å finne i 62 polutsalg. Nå er det 2011 som er i butikkhyllene og ny årgang kommer i slutten av februar. Siden det er 2012 det er snakk om, er det god grunn til å se fram til at dette skjer. 

Her får du en forsmak på hvordan den vil bli

Den nest beste nyheten på rød side er at Lopez Heredia Bosconia 2007 blir basisvare og det til 300 kroner for en 12 år gammel vin på dette nivået. Det er nesten en (vin)verdenssensasjon all den tid disse vinene er vanvittig etterspurte - og Norge skiller seg ut ved å få ekstra store allokasjoner. Lopez Heredia Tondonia 2006 er allerede i basis, i minst 114 polutsalg, også den til en super pris, så her er det duket for usikkerhet om hva du skal velge. Ja takk, begge deler er mitt råd. 

Når vi er inne på gammel vin, så er det muligens enda mer sensasjonelt at en bordeaux fra den legendarisk-klassiske 1988-årgangen er i basis og det til 400 kroner. Ikke minst smaker Ch. Bel-Air Lagrave 1988 imponerende friskt og godt, så selv om den holder mange år til er det ingen grunn til å ikke nyte nå. Muligheten til å smake 1988-bordeaux blir stadig mindre for hvert år som går.

Alle disse tre produktene er såkalte overføringer fra BU til basis, som betyr at de har solgt tilstrekkelig over hele landet til at de kvalifiserer utenom innkjøpsordningene.  

Basishyllene har fått annet storbesøk i form av Hendry Pinot Noir 2016 fra Napa Valley.  En kraftpakke som trenger mat med mye smak, eller et opphold i kjelleren.     

Tema på den røde side denne gang er vin fra Rias Baixas i Galicia, et område som primært er kjent for albarino, men som altså har mye kult rødt å by på. Forjas del Salnés Bastión de la Luna 2017 er min favoritt - en særpreget rødvin i en syrlig stil og med 12 moderate alkoholprosenter - akkurat slike rødviner som markedet etterspør akkurat nå.

Men aller mest interesse knyttes til hvitvinstemaet som er oransjevin - altså hvitvin som er laget på rødvinsmetoden med skallkontakt for å si det enkelt. En vinstil som naturvinprodusenter trykker til sitt bryst, men også andre mer konvensjonelle produsenter eksperimenterer i denne kategorien.

Marco de Bartoli fra Sicilias vestside er mest kjent for sine søte viner, men leker uhemmet med blant andre Integer Zibibbo 2018. En svært kompleks hvitvin som kanskje ikke alle vil like, men som bør prøves likevel, for du har neppe smakt noe lignende. Den finnes også i en annen utgave,Marco de Bartoli Integer Grillo 2018 som også er kommet i ny (og veldig fersk) årgang, men vel verd å sjekke ut. 

Fra Salinas utenfor nordkysten av Sicilia kommer Caravaglio Occhio di Terra Malvasia  2018 som også imponerer stort i denne kategorien. Og Skerk Ograde 2017 er en annen superlekker oransjevin, nå fra Friuli i Øst-Italia.

Noe mer lekende, men også deilig er østerrikske Loimer Grüner Veltliner mit Achtung 2017.        

Alle disse temavinene er såkalte partikjøp, og blir borte fra hyllene når de er sluttsolgt, så det gjelder å handle nå. 

En liten håndfull øl gir basishylllene påfyll og Het Anker CVD Keizer Imperial Dark følger opp der juleølet slapp med massive smaker for meditasjon eller lagring. 

Brennevinshylla får også fint besøk i form av tre flotte cognacer som konkurrerer mer med whisky enn den typiske avecen. Fillioux Collection Privée de Pascal Fillioux           1989 er svært kompleks og konsentrert. Park Borderies Mizunara 10 YO er en unik og spennende cognac som har fått opphold i japansk eik (mizunara) som er både sjelden og svært eksklusiv. Og norgesvennen Bache-Gabrielsens foreløpig siste kreasjon, American Oak, smaker som en svært vellykket mellomting mellom cognac og bourbon. 

Er du på vannvogna, er det to svært gode nyheter. Sheppy s Low Alcohol Classic Cider smaker så godt at du ikke en gang tenker over en gang at denne sideren er alkoholfri, og  Gotlands Bryggeri Easy Rider Bulldog Non Alco IPA er tilbake i basishyllas alkoholfrie hjørne og i god form.  

Du finner basisnyhetene listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv
Dagens rett

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv

Om grilling står på agendaen i helgen, prøv disse spydene. De er supre som forrett til den store grillfesten eller som egen rett til kveldskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her