Tester
Skal du ha det ekstra gøy på 17. mai, velger du petnat eller perlende vin

Skal du ha det ekstra gøy på 17. mai, velger du petnat eller perlende vin

Her har du 58 å velge mellom, og alle rekker du å få tak i før frokosten på nasjonaldagen.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2018 - 02:00

Fordelen med perlende, petillant, petnat eller frizzante er at de har lavere trykk, altså mindre bobler, og er derfor lettere å drikke mer av. Nå er jo ikke det et poeng i seg selv, men en fordel om det er dette du skal drikke gjennom hele festen. Også fordi vinene ofte har lavere alkohol. 

Før ble slik vin sett på med misbilligelse, den er rett og slett ikke fin nok sammenlignet med musserende vin laget på klassisk metode. Men siden enhver vinprodusent med respekt for seg selv i dag lager slik vin, i hvert fall kan det virke slik ut fra tilbud og etterspørsel, så er også kvaliteten veldig høy.

Perfekt druemateriale og naturlig framstilling er et veldig godt utgangspunkt for perlende vin av høy kvalitet, og altså langt å foretrekke framfor mer industrielt framstilt prosecco hvor boblene alltid er tilsatt vinen mens den er i tanken.

Dette er den mest autentiske proseccostilen

Et annet godt poeng er at perlende viner er lettere å åpne. De har ofte rett og slett bare en bruskork. Men rist for all del ikke på flaskene, la dem stå i ro en stund før de åpnes. Mange av disse vinene er nemlig tappet i flaske før de er gjæret ferdig og med en del restsukker, en metode som også kalles ancestrale. De aktive  gjærsoppene jobber helt til alt av restsukker er omdannet til alkohol og biproduktet som er kullsyre. Deretter omkorkes de på samme måte som for tradisjonell metode, men uten å tilsette sukker.

Dermed får du en knusktørr vin av typen brut nature. Som regel ender trykket på 2,5-3,5 bar, mens det for viner laget med tradisjonell metode er opp mot 6,5 bar. Forskjellen er at man for tradisjonell metode tilsetter sukker og gjær for å få til andregangsgjæringen i flasken. Dermed produseres mer kullsyre og altså trykk. Likevel kan de perlende vinene være ganske så livlige. Og ikke minst kan de ha bunnfall om de ikke er omkorket, det gjelder blant annet colfondo som er den ekte proseccoen, så skjenk forsiktig. 

På neste side finner du de 58 perlende vinene som er smakt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her