Tester
Skal du ha det ekstra gøy på 17. mai, velger du petnat eller perlende vin

Skal du ha det ekstra gøy på 17. mai, velger du petnat eller perlende vin

Her har du 58 å velge mellom, og alle rekker du å få tak i før frokosten på nasjonaldagen.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2018 - 02:00

Fordelen med perlende, petillant, petnat eller frizzante er at de har lavere trykk, altså mindre bobler, og er derfor lettere å drikke mer av. Nå er jo ikke det et poeng i seg selv, men en fordel om det er dette du skal drikke gjennom hele festen. Også fordi vinene ofte har lavere alkohol. 

Før ble slik vin sett på med misbilligelse, den er rett og slett ikke fin nok sammenlignet med musserende vin laget på klassisk metode. Men siden enhver vinprodusent med respekt for seg selv i dag lager slik vin, i hvert fall kan det virke slik ut fra tilbud og etterspørsel, så er også kvaliteten veldig høy.

Perfekt druemateriale og naturlig framstilling er et veldig godt utgangspunkt for perlende vin av høy kvalitet, og altså langt å foretrekke framfor mer industrielt framstilt prosecco hvor boblene alltid er tilsatt vinen mens den er i tanken.

Dette er den mest autentiske proseccostilen

Et annet godt poeng er at perlende viner er lettere å åpne. De har ofte rett og slett bare en bruskork. Men rist for all del ikke på flaskene, la dem stå i ro en stund før de åpnes. Mange av disse vinene er nemlig tappet i flaske før de er gjæret ferdig og med en del restsukker, en metode som også kalles ancestrale. De aktive  gjærsoppene jobber helt til alt av restsukker er omdannet til alkohol og biproduktet som er kullsyre. Deretter omkorkes de på samme måte som for tradisjonell metode, men uten å tilsette sukker.

Dermed får du en knusktørr vin av typen brut nature. Som regel ender trykket på 2,5-3,5 bar, mens det for viner laget med tradisjonell metode er opp mot 6,5 bar. Forskjellen er at man for tradisjonell metode tilsetter sukker og gjær for å få til andregangsgjæringen i flasken. Dermed produseres mer kullsyre og altså trykk. Likevel kan de perlende vinene være ganske så livlige. Og ikke minst kan de ha bunnfall om de ikke er omkorket, det gjelder blant annet colfondo som er den ekte proseccoen, så skjenk forsiktig. 

På neste side finner du de 58 perlende vinene som er smakt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her