TEST: Velger du vin i boks, er du trygg med en av disse

Test De 11 beste boksvinene på polet

Velger du vin i boks, er du trygg med en av disse

Dette er de 11 beste boksvinene på polet akkurat nå. De gir deg like god kvalitet som flaskevin til 150 kroner, og koster bare en femmer mer per glass enn de dårligste boksvinene.

Det er utrolig mye kjip vin som selges i boks. Jeg gråter inni meg når jeg står i kø foran kassa på polet og ser hva folk frivillig kaster bort penger på. Vin som jeg vil karakterisere som tilnærmet udrikkelig og som kjennetegnes av overdreven sødme, overmoden frukt, mangel på friskhet  og struktur. I det hele tatt lite tiltalende.

Og det er ikke fordi denne type vin er så mye billigere. Forskjellen mellom den kjipeste av de kjipe boksvinene og de 11 jeg har valgt ut, er nemlig svært liten, gjerne bare en hundrelapp per boks. Når du fordeler den på de 20 glassene med vin du får fra en slik boks, blir forskjellen minimal. Det er altså snakk om fem skarve kroner per glass.

Det du betaler for er nemlig stort sett alkoholavgift, det gjelder i høyeste grad for de billigste boksene. Avgiften alene utgjør gjerne 240 kroner av det en treliter koster. Ved å velge boksvin av høy kvalitet som de jeg anbefaler, får du vin som koster dobbelt så mye fra produsent når vi holder avgiften utenom. Det er selvsagt ikke gitt at den er dobbelt så god, men sannsynligheten er stor for at den er det, og i mange tilfeller mer enn dobbelt så god.

Smaksopplevelsen er uansett av en helt annen verden. Det kan jeg garantere. Og jeg har smakt mye (dårlig) boksvin opp gjennom årene. 

Så er du misfornøyd med gårsdagens valg, kan du i alle fall trøste deg med å velge det beste fra hyllene med boksviner i dag. 

Her finner du nemlig en usedvanlig vellykket Bordeaux-boks, en usvovlet boksvin fra Piemonte, en super Languedoc-vin og tre flotte bokser fra Rhone.  Alle røde viner og dessuten laget av økologiske/biodynamiske druer. På den hvite siden er det ikke uventet flere solide rieslingbokser fra vekjente Leitz, Geil, Battenfeld-Spanier og Gysler, men også en outsider i form av en italiensk pecorino.

Best av alt er at flere av disse boksene har fast hylleplass i svært mange polutsalg.

Husk å sjekke tappedato - her er tipsene

På de neste to sidene finner du de beste boksene henholdsvis røde og hvite boksviner listet etter poeng

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen