Drikke
Denne vinboksen er nå blant de beste

Denne vinboksen er nå blant de beste

En aldri så liten oppstramming kan alle ha godt av, også boksviner. Det har i alle fall hjulpet denne.
Aase E. Jacobsen
11 Februar 2015 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Les Rives d'Alcion (50778)er akkurat nå et trygt valg når du skal ha en god rødvinsboks i bakhånd. Boksen inneholder vin som er egnet både til vinkos og som følge til mat.

Den er kommet i helt fersk tapping, og det har den så absolutt hatt godt av. I motsetning til for vin i flaske er innkjøp av boksvin avhengig av at emballasjen leses med lupe. Det holder altså ikke bare å sjekke at årgangen er riktig. For en boksvin er tappedatoen av stor nytteverdi. Den er imidlertid ikke alltid så lett å finne, enn si tyde. I de fleste tilfeller er det lottnummeret som avslører nå boksen ble fylt.

Dette er ferskvare

De fleste lottnumre er bygd opp ved at årstallet nevnes først, med to sifre, dernest datoen med tre. Og som regel er det nummeret på dagen det vises til. Altså som at den 29. januar er dag nummer 029.

Også for manzanilla er lottnummeret viktig å merke seg

Partiet som nå finnes i polutsalgene av denne boksene viser at den er tappet i midten av desember. Den preges av å være veldig ung, og av så godt materiale at den faktisk trenger en runde i karaffel for å by på hele seg.

Også før forbedringen var den en av de bedre boksene

Jo lengre tid det går fra tappedato, jo åpnere blir selvsagt også en slik vin. Plastformatet er ikke egnet for lagring. Vin i boks er definitivt ferskvare, uansett hvor mye produsenter og importører sier at boksen deres holder fint i ett år. Forringelsen merkes tydelig allerede etter tre måneder, først og fremst ved at vinen blir bløtere/mindre spenstig.

Spør om hjelp

Har en vin god konsentrasjon (hvilket ikke er særlig utbredt blant boksviner), tar den ikke skade av denne tiden, men selv en konsentrert vin vil miste mye hvis det går for lang tid fra tappedato.

Finner du ikke ut av det selv når du er på polet, spør de ansatte om hjelp.

Denne boksvinen er signert André Brunel, en betydelig vinmaker i det sørlige Rhône. At denne boksen er blitt bedre enn den var for bare et år siden, skyldes at han har brukt bedre råvarer. Druer med lavere avkastning (50 hl/ha) enn hva som er vanlig å bruke i bokser, og i hvert fall i kommersielle viner fra denne regionen.

Mens han tidligere brukte bare kjøpte druer til denne boksen, er det nå også druer fra egne vinmarker som inngår. Og Brunel er kjent for å ha mye gammelt plantemateriale samtidig som han har tilgang til tilsvarende gjennom sine mange underleverandører. Dessuten er druemiksen med hovedvekt på grenache som er en druesort Brunel virkelig kan.

Slik smaker hans aller beste grenachedominerte viner

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her