Drikke
Denne vinboksen er nå blant de beste

Denne vinboksen er nå blant de beste

En aldri så liten oppstramming kan alle ha godt av, også boksviner. Det har i alle fall hjulpet denne.
Aase E. Jacobsen
11 Februar 2015 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Les Rives d'Alcion (50778)er akkurat nå et trygt valg når du skal ha en god rødvinsboks i bakhånd. Boksen inneholder vin som er egnet både til vinkos og som følge til mat.

Den er kommet i helt fersk tapping, og det har den så absolutt hatt godt av. I motsetning til for vin i flaske er innkjøp av boksvin avhengig av at emballasjen leses med lupe. Det holder altså ikke bare å sjekke at årgangen er riktig. For en boksvin er tappedatoen av stor nytteverdi. Den er imidlertid ikke alltid så lett å finne, enn si tyde. I de fleste tilfeller er det lottnummeret som avslører nå boksen ble fylt.

Dette er ferskvare

De fleste lottnumre er bygd opp ved at årstallet nevnes først, med to sifre, dernest datoen med tre. Og som regel er det nummeret på dagen det vises til. Altså som at den 29. januar er dag nummer 029.

Også for manzanilla er lottnummeret viktig å merke seg

Partiet som nå finnes i polutsalgene av denne boksene viser at den er tappet i midten av desember. Den preges av å være veldig ung, og av så godt materiale at den faktisk trenger en runde i karaffel for å by på hele seg.

Også før forbedringen var den en av de bedre boksene

Jo lengre tid det går fra tappedato, jo åpnere blir selvsagt også en slik vin. Plastformatet er ikke egnet for lagring. Vin i boks er definitivt ferskvare, uansett hvor mye produsenter og importører sier at boksen deres holder fint i ett år. Forringelsen merkes tydelig allerede etter tre måneder, først og fremst ved at vinen blir bløtere/mindre spenstig.

Spør om hjelp

Har en vin god konsentrasjon (hvilket ikke er særlig utbredt blant boksviner), tar den ikke skade av denne tiden, men selv en konsentrert vin vil miste mye hvis det går for lang tid fra tappedato.

Finner du ikke ut av det selv når du er på polet, spør de ansatte om hjelp.

Denne boksvinen er signert André Brunel, en betydelig vinmaker i det sørlige Rhône. At denne boksen er blitt bedre enn den var for bare et år siden, skyldes at han har brukt bedre råvarer. Druer med lavere avkastning (50 hl/ha) enn hva som er vanlig å bruke i bokser, og i hvert fall i kommersielle viner fra denne regionen.

Mens han tidligere brukte bare kjøpte druer til denne boksen, er det nå også druer fra egne vinmarker som inngår. Og Brunel er kjent for å ha mye gammelt plantemateriale samtidig som han har tilgang til tilsvarende gjennom sine mange underleverandører. Dessuten er druemiksen med hovedvekt på grenache som er en druesort Brunel virkelig kan.

Slik smaker hans aller beste grenachedominerte viner

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her