Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Mange opplever morsdag og valentinsdagen som dager uten innhold - en ren fest for handelsnæringen. Men begge dagene har faktisk et solid rotfeste i historien.
12 Januar 2022 - 02:00

Skikken med å hylle mor stammer fra hellenerne som hver vår feiret gudinnen Rhéa. Moren over alle mødre. Gudinne over planteliv og fruktbarhet. Oppfinner av kunsten og magien og sist men ikke minst, moren til Hestia, familiens gudinne.

Også romerne feiret mødrene og opp gjennom århundrene spredte skikken seg nordover. I England har de feiret mors dag fra 1500-tallet.

I dag er det, ikke overraskende, amerikanerne som står i første rekke når mødrene og kjernefamilien skal hedres.

Både formen og formålet har endret seg over tid. Dagen har blitt brukt til å hylle kirken som mor, til å gi tjenestefolket (som regel kvinner) en fridag slik at de kunne besøke sin mor og den har blitt brukt til å markere fred.

Bak en kake til morsdagen med disse fristende oppskriftene 

Tidspunktet for feiringen har også endret seg med tiden. Romernes dag lå nærmere sommeren og i USA er det andre søndag i mai som gjelder etter at Woodrow Wilson proklamerte dagens som offisiell i 1914.

Her i Norge feirer vi morsdag andre søndag i februar og det har vi gjort siden mellomkrigstiden.

Vis din kjærlighet

Tidspunktet for valentinsdagen har derimot holdt seg uforandret gjennom århundrene. Bakgrunnen er den kristne presten Valentin som trosset det keiserlige forbud og viet unge par i hemmelighet på slutten av 200-tallet.

Den romerske keiseren Claudius den andre hadde nemlig lagt ned forbud mot ekteskap av den enkle grunn at han trengte flere soldater. Den rebelske Valentin ble først halshugget for sin innsats før han noen hundre år senere ble kanonisert.

Da kristentroen overtok scenen måtte alle tradisjoner knyttet til romersk mytologi avskaffes eller erstattes med noe som passet kirken. Derfor ble dagen da man feiret vårens komme og som tidligere hadde vært tilegnet fruktbarhetens gud, Lupercus, overført til den nærmeste helgenen i kalenderen.

Det passet jo egentlig ganske godt at det var nettopp Sankt Valentin, presten som hadde gitt de unge muligheten til å dyrke kjærligheten som overtok dagen som tidligere hadde sortert under fruktbarhetsguden. Slik ble 14. februar dagen der de som ennå ikke har funnet en livsledsager kan vise sin kjærlighet.

Forfør med en av disse drinkene

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En omelett med mye godt i er alltid populært
Dagens rett

En omelett med mye godt i er alltid populært

Middagsretter som nærmest lager seg selv mens du gjør andre ting - det er nettopp en slik oppskrift vi gir deg denne mandagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her