Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Derfor feirer vi valentinsdag og morsdag

Mange opplever morsdag og valentinsdagen som dager uten innhold - en ren fest for handelsnæringen. Men begge dagene har faktisk et solid rotfeste i historien.

Skikken med å hylle mor stammer fra hellenerne som hver vår feiret gudinnen Rhéa. Moren over alle mødre. Gudinne over planteliv og fruktbarhet. Oppfinner av kunsten og magien og sist men ikke minst, moren til Hestia, familiens gudinne.

Også romerne feiret mødrene og opp gjennom århundrene spredte skikken seg nordover. I England har de feiret mors dag fra 1500-tallet.

I dag er det, ikke overraskende, amerikanerne som står i første rekke når mødrene og kjernefamilien skal hedres.

Både formen og formålet har endret seg over tid. Dagen har blitt brukt til å hylle kirken som mor, til å gi tjenestefolket (som regel kvinner) en fridag slik at de kunne besøke sin mor og den har blitt brukt til å markere fred.

Bak en kake til morsdagen med disse fristende oppskriftene 

Tidspunktet for feiringen har også endret seg med tiden. Romernes dag lå nærmere sommeren og i USA er det andre søndag i mai som gjelder etter at Woodrow Wilson proklamerte dagens som offisiell i 1914.

Her i Norge feirer vi morsdag andre søndag i februar og det har vi gjort siden mellomkrigstiden.

Vis din kjærlighet

Tidspunktet for valentinsdagen har derimot holdt seg uforandret gjennom århundrene. Bakgrunnen er den kristne presten Valentin som trosset det keiserlige forbud og viet unge par i hemmelighet på slutten av 200-tallet.

Den romerske keiseren Claudius den andre hadde nemlig lagt ned forbud mot ekteskap av den enkle grunn at han trengte flere soldater. Den rebelske Valentin ble først halshugget for sin innsats før han noen hundre år senere ble kanonisert.

Da kristentroen overtok scenen måtte alle tradisjoner knyttet til romersk mytologi avskaffes eller erstattes med noe som passet kirken. Derfor ble dagen da man feiret vårens komme og som tidligere hadde vært tilegnet fruktbarhetens gud, Lupercus, overført til den nærmeste helgenen i kalenderen.

Det passet jo egentlig ganske godt at det var nettopp Sankt Valentin, presten som hadde gitt de unge muligheten til å dyrke kjærligheten som overtok dagen som tidligere hadde sortert under fruktbarhetsguden. Slik ble 14. februar dagen der de som ennå ikke har funnet en livsledsager kan vise sin kjærlighet.

Forfør med en av disse drinkene

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen