Godbiter i pollisten
Topp kjøp: Ekte slottsvin for høstlig vinkos – eller kjelleren

Topp kjøp: Ekte slottsvin for høstlig vinkos – eller kjelleren

Saumur-vinene til denne produsenten er de beste kjøpene i sin kategori akkurat nå, og det i begge farger.
10 November 2021 - 13:45

Om det er noen steder som fortjener betegnelsen «slottsvin», så er det Loire-dalen. Og Ch. de Villeneuve er i særklasse, for vi snakker om et slott fra 1577 bygd på eiendommen som har huset en kirke siden 1400-tallet.

Jean-Paul Chevallier kaller seg for gartner men lager også vinene.jpg [364.87 KB]
Jean-Paul Chevallier kaller seg for gartner men lager også vinene

Navnet Villeneuve fikk slottet etter den første eierfamilien. I dag og siden 1969 er det familien

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Chevallier som eier og driver vingården. I 2016 åpnet de den nye vinkjelleren som er installert i kjelleren under slottet, gravd ut av kalksteinen. Det betyr at vinene modner i den samme atmosfæren som plantene vokser i.

Vinene lages av druer fra sine 25 hektar med økologisk dyrket cabernet franc og chenin som er Saumur-områdets stjerner.

Vinene hviler i den samme atmosfæren som plantene vokser i nemlig kalkstein.jpg [171.95 KB]
Vinene hviler i den samme atmosfæren som plantene vokser i nemlig kalkstein

Ch de Villeneuve Clos de la Bienboire Saumur-Champigny.jpg [41.48 KB]Ch. de Villeneuve Clos de la Bienboire Saumur-Champigny 2020 etCh de Villeneuve Saumur Blanc.jpg [42.03 KB] herlig uttrykk for druen cabernet franc med mørk fyldig frukt god syre og fin saltaktig jordsmonnskarakter. Det gjør den til en allsidig vin som passer til alt fra grillmat til vegetar.

Ch. de Villeneuve Saumur Blanc 2020 på sin side er aromatisk med pen fruktsødme og tydelig mineralpreg og god tørrhet. Også den en utmerket matvin som viser seg fullt ut i møte med fisk eller skalldyr med god saus.

Druene til den røde kommer fra en enkeltparsell på 1,5 hektar med kalkholdig leire. Det er også jordsmonnet for chenin blanc-druene. De gjæres delvis i 500 liters eikefat, men uten malolaktisk gjæring for å beholde syrefriskheten. Vinen får fire måneder på bunnfallet før tapping.

Det forklarer denne vinens åpne og fyldige karakter dens unge alder til tross. Men det gjør også at den har et visst lagringspotensial. Det gjelder selvsagt også den røde.

Gamle  cabernet franc-planter gir mye karakter.jpg [1.18 MB]

Gamle cabernet franc-planter gir mye karakter.

Cabernet franc fra Loire skiller seg fra Bordeaux på flere måter, og det er særlig kombinasjonen av jordsmonn og de kjøligere vekstforholdene som er årsaken.

Men 2020-årgangens varme sommer sørget for druer med høye sukkernivåer, som forklarer den kjøttfulle frukten, men også gode strukturen som kjennetegner begge vinene.

Det ekseprmienteres også med sementegg.jpg [165.80 KB]
Det eksperimenteres også med sementegg

Chenin er Loire-dalens fremste hvitvinsdrue, men Saumur er ikke like ettertraktet som områdene lenger vest, deriblant Savennieres og Quarts de Chaume og Coteaux de Layon for de søte, eller Vouvray og Montlouis i øst.

Se hva vi har skrevet om Saumur og hva som finnes på polet

Når det er sagt, viser Saumur stadig oftere muskler takket være produsenter som henter fram områdets iboende potensial.

Ch Villeneuve.jpg [195.35 KB]
Ch de Villeneuve er fra 1577

Denne produsenten passer så absolutt denne beskrivelsen 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her