Godbiter i pollisten
Bedre enn dette blir ikke en vin av denne druen

Bedre enn dette blir ikke en vin av denne druen

Du skal også lete en stund etter en tørr hvitvin som har like godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
02 September 2016 - 16:40

Det må i så fall bli en enda mer konsentrert utgave av Dom. des Roches Neuves Clos Romans 2014 – eksempelvis forrige årgang – eller 2015.

Se alle smaksnotatene for Roches Neuves-viner

Men det er ingen grunn til å vente, for denne chenin blanc-vinen er så intens og konsentrert som du kan ønske deg. En vin som etter noen år lett kan oppnå verdensrekord i mineralpreg, og absolutt noe som er verd å vente på.

Men for all del, den usedvanlig presise frukten i denne vinen smaker fortryllende godt allerede. Som du sikkert forstår er volum av en slik perle veldig lite.

Litt bedre tilgjengelighet er det for Dom. des Roches Neuves Clos de l'Ecotard 2014 som også er en del rimeligere, men også den med et veldig godt lagringspotensial. Allerede har den et veldig tydelig mineralpreg. Selvsagt i tillegg til denne druetypens gode frukt.

Tett beplantning

Begge vinene kommer fra sine respektive små parseller, men med noe forskjellige forhold, hvilket gjenspeiles i vinen. Clos Romans er ekstremt skrint, 30 cm sand- og leirjord over kalksteinen. 10.000 planter per hektar presser plantene til det ytterste når det gjelder å sende røttene nedover i grunnen på jakt etter næring.

Clos de l'Ecotard har ikke like kalkholdig jordsmonn og «bare» 8.000 planter per hektar. Men altså nok til å gi vinen bunnsolid karakter.

Dom. des Roches Neuves L'Insolite 2014 er laget av druer fra 90 år gamle cheninvinstokker som vokser i en parsell på 3 hektar med flintholdig jord over sandstein. Også den har en saltaktig mineralkarakter med god kjøttfull frukt.

Tilhører tetsjiktet

I vinkjelleren behandles druene forskjellig, men biodynamiske prinsipper gjelder for alle. Det betyr spontangjæring, ingen filtrering og et minimum av svoveltilsetting.

Thierry Germain.

Bak Dom. des Roches Neuves står vinbonden Thierry Germain, mens Clos de l'Ecotard er det hans «elev» Michel Chevre som lager, av druer fra sin egen lille vingård ikke langt unna Dom. des Roches Neuves.

I løpet av de drøye to tiårene Thierry Germain har vært i Loire, har han markert seg helt i teten. Og det er en bragd, for Saumur har ikke samme sterke renommé for tørr chenin blanc som eksempelvis Savennières.

Vinlusfritt

Denne delen av Loire er mer kjent for sine røde av druen cabernet franc og tilhørende AOC Saumur-Champigny. Ikke uventet gjør Thierry Germain en solid figur også her. Dom. des Roches Neuves Franc de Pied 2014 er mer elegant, mens Dom. des Roches Neuves Les Mémoires 2014 er mer robust. Så kommer druene fra en liten parsell med svært gamle vinstokker, 112 år, som vokser i flintjordsmonn over kalkstein.

Franc de pied betyr upodet, og det kan plantene være siden de vokser i seks meter dyp sandjord med kalkstein under. Det er forhold vinlusa ikke trives i. Også denne vinmarken har en plantetetthet på 10.000 per hektar.

Begge er veldig gode uttrykk for drue i kombinasjon med vokststed. Og akkurat det siste er viktig, for med unntak av hos Cheval Blanc i Saint-Emilion, blir denne druen som regel henvist til en mindre rolle et stykke bak i kulissene. I Loire har den hele scenen for seg selv.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her