Tradisjonsmat lovbeskyttes

"Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis" er første norske matprodukt som får slik beskyttelse.
Redaksjonen
22 November 2010 - 17:02

Dette produktet er nå lovbeskyttet i Norge på samme måte som svensk Falukorv og italiensk Mozzarella er i EU.

- Det er første gang et norsk matprodukt oppnår en beskyttelse gjennom betegnelsen Beskyttet tradisjonelt særpreg, sier advokat Nina Wærnes Hegdahl i KSL Matmerk, som behandler søknadene.

Beskyttelsen sikrer at kjøtt som selges som Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis produseres i henhold til tradisjonell produksjonsmåte og ved bruk av tradisjonelle råvarer, skriver kslmatmerk.no.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser har tre forskjellige betegnelser. De to andre betegnelsene er: Beskyttet opprinnelsesbetegnelse og Beskyttet geografisk betegnelse. I alt 17 norske produktbetegnelser har nå oppnådd en lovbeskyttelse etter merkeordningen Beskyttede betegnelser. Først ut var Økologisk Tjukkmjølk fra Røros for seks år siden.

Det er sammenslutningen Basturøykerne som står bak søknaden. Basturøykerne består i dag av fire produsenter som lager Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis.

- Det er viktig for oss å verne om denne særegne mattradisjonen, og vi setter stor pris på å produsere det første produktet som får denne lovbeskyttelsen i Norge, sier Ivar Grong i Grong Gårdsmat.

Han sier lovbeskyttelse er en måte å sikre seg mot etterligninger og useriøse aktører i markedet.

Kun utvalgte deler av lam, sau, gris og elg kan benyttes i produksjonen. Kjøttet skal saltes ved tørrsalting eller lakesalting. Bruk av sprøytesalting er ikke tillatt. Kjøttet skal røykes og varmebehandles i røykbadstue fyrt av løvtre, og det er regler for kjernetemperatur i kjøttet og hvor lenge kjøttet skal behandles.

Beskyttede produktbetegnelser i Norge:
• Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
• Ringerikserter
• Eplejuice frå Hardanger
• Skjenning
• Fjellmandel fra Oppdal
• Hardangereple
• Hardangerplommer
• Hardangermoreller
• Hardangerpærer
• Rakfisk fra Valdres
• Gamalost frå Vik
• Ishavsrøye Vesterålen
• Ringerikspotet fra Ringerike
• Gulløye fra Nord-Norge
• Tørrfisk fra Lofoten
• Sider frå Hardanger
• Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

I tillegg er 7 søknader til behandling:
• Villsau frå Norskekysten
• Festsodd fra Inn-Trøndelag
• Sodd fra Trøndelag
• Kurv frå Valdres
• Fenalår fra Norge
• Høgfjellslam frå Nord-Gudbrandsdal
• Liereple naturmost

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her