Tre nye spydspisser på matfeltet

Kystens Hus AS i Tromsø, Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane AS og Dyrskun Arrangement AS i Seljord er tildelt status som inkubator for mat- og naturbaserte næringer.
Redaksjonen
14 Januar 2010 - 14:00

Inkubatorprogrammet i regi av SIVA er opprettet for å få fram flere vekstbedrifter innen mat- og naturbaserte næringer. Potensielle vekstbedrifter og offensive gründere innen mat- og naturbasert næring blir tilbudt individuell oppfølging. Dette skjer i et innovasjonsmiljø som både har spisskompetanse på kommersialisering og forretningsutvikling og tilgang på et bredt nettverk.

- Dette er svært gledelig. Når disse inkubatorene er på plass, er det mulig å bistå flere bedrifter innen mat- og naturbaserte næringer til å bli lønnsomme og vokse, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

De tre nye inkubatorene er et viktig supplement til de tre eksisterende inkubatorene i hhv Rogaland (Ipark), Hedmark (Kunnskapsparken) og Nord-Trøndelag (Proneo).

Må drive forretning
For å bli opptatt i en inkubator, må bedriftene dokumentere gode forretningsmessige muligheter, klare mål for virksomheten samt vilje og mulighet til å satse.

Inkubatorene er en fysisk samlokalisering av nyetablerte bedrifter med vekstambisjoner. Slik samlokalisering gir muligheter for tett oppfølging fra eksterne rådgivere og investorer i tillegg til gode muligheter for læring og kompetanseheving på tvers av bedriftene. Bedriftene vil også nyte godt av infrastruktur som kontorlokaler og få hjelp til nødvendige administrative tjenester. Erfaringene fra eksisterende inkubatorer innenfor mat- og naturbaserte næringer er såpass lovende at satsingen nå utvides med tre nye.

Unik kompetanse
Dyrskun Arrangement as er et selskap som gjennom flere år har hatt stor satsing på matproduksjon. De har nært samarbeid med en rekke matfaglige institusjoner og jobber aktivt med kompetanseoppbygging og rådgivning mot produsenter av lokal mat. Dyrskun får ved sin inkubatorstatus nå en unik mulighet til å videreutvikle miljøet og bidra til økt fokus på forretningsutvikling og kommersialisering.

Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane as er en kunnskapspark som dekker hele fylket og har en kompetanse innenfor kommersialisering og generell forretningsutvikling. Mat- og naturinkubatorsatsingen er planlagt i nært samarbeid med blant andre Kompetansenavet region vest og bransjeorganisasjonen Hanen. Kunnskapsparken i Sogn og Fjordane har jobbet med inkubasjon i flere år.

Kystens Hus as er et nyetablert firma som har fokus på innovasjonsarbeid innenfor blå og grønn sektor. Bak søknaden for mat- og naturinkubator står flere tunge aktører som Norges Råfisklag, Nofima, Bioforsk Holt Nord, Norinnova for ett felles mål. Inkubatortjenestene skal leveres av Norinnova as som er et kommersialiserings- og investeringsselskap som har jobbet med inkubasjon i flere år.

Bredt samarbeid
Mat- og naturinkubator programmet er et samarbeidsprosjekt mellom Innovasjon Norge og SIVA, med SIVA som programansvarlig. Programmet finansieres med midler fra Landbruks- og matdepartmentet, gjennom verdiskapingsprogrammet for mat (VSP Mat), og Kommunal- og regionaldepartementet.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her