Ukens Bondevett til Oslo Spiseforretning

Jarle Baer i Oslo Spiseforretning ble onsdag tildelt Norges Bondelags pris "Ukens Bondevett". Baer fikk prisen for sin profilering av norsk mat, matkultur og glede.
Redaksjonen
15 Oktober 2004 - 11:27

Prisen ble delt ut av nestleder i Norges Bondelag, Kari Redse Håskjold, i forbindelse med et arrangement i Oslo Spiseforretning der Norges Bondelag møtte internasjonal presse med norske matspesialiteter.

Arrangementet var et ledd i hva Norges Bondelag gjerne vil bli til en tradisjonell, norsk matuke der organisasjonen årlig vil sette søkelys på mangfoldet i norsk matproduksjon. Oslo Spiseforretning, som satser bevisst på norske råvarer, vil kjøre en egen meny av norske spesialiteter gjennom hele uka.

Matuka avsluttes fredag i forretningen Centra på Majorstua i Oslo der norske matspesialiteter har fått sin egen "øy" midt i forretningslokalet. Videre vil osloforbrukerne få møte Bondelagskokken fra 2003, Ingvild Skorpen Bøge, som vil presentere kalveretter fra kokeboka som ble til på bakgrunn av Bondelagsstipendet og samarbeidet med Labb Samdrift i Gulen i Sogn og Fjordane.

Bondelaget inviterer til sanselige matopplevelser
Norsk mat fra norske spesialprodusenter stod på kartet når Norges Bondelag denne uka tok de første bitene av en egen norsk matuke. Mandag og onsdag var det matjournalister som fikk størst oppmerksomhet gjennom arrangementer i Oslo Spiseforretning. Fredag står norsk mat i fokus på Centra på Majorstua i Oslo.

- Vi er stolte av hva vi står for. Norsk natur og klima gir grunnlag for en fortreffelig smak og kvalitet, understreker nestleder i Norges Bondelag, Kari Redse Håskjold, da hun møtte tallrike norske matjournalister mandag. Arrangementene i Oslo skal legge vekt på opplevelsene med norske spesialprodukter - også omtalt som nisjeprodukter. Onsdag møter Bondelaget utenlanske korrespodenter på Oslo Spiseforretning, sammen med blant andre arbeidsgruppa som skal se på mulighetene for markedsføring av norsk mat, kultur og opplevelse i utlandet.

Oslo Spiseforretning og kjøkkensjef Jarle Baer serverer norske spesialprodukter gjennom hele uka. Mandag fikk journalistene for første gang smake på en langtidsmodnet skine fra Grøstad-gris. Skinka var laget på en krysning av landsvin og villsvin, og lagret i 24 mnd. Skinka er foreløpig på prosjektstadiet. Hans Rune Knapstad har bare 50 skinker hengende.

Menyen besto også av speket hjortepølse fra Gjørv gård - servert sammen med med Linieaquavit, reinsdyrsalami med edelskimmel fra Østlia gårdsprodukter, kalveskank-terrin laget på økologisk jerseykalv fra Nygarden i Rendalen, villam med ramsløk fra Austevoll, fjelltørket modnet lammelår med seterrømme og krotekake fra Bjorli Fjellmat, frilandsgris gratinert med røslynghonning - grisen fra Grøstad og honningen fra Agder, hodesylte av Grøstad-gris, gravet sik med sikrogn i lefse fra fra Villfisken ved Sperillen (Valdres), vaktel fra vaktelgården i Tysvær og lagesild-kaviar fra Villfisken, servert på pimpernell fra Gullerud gård. Til dette ble det også servert Kreklingsirup fra Reisa, Tyttebærsirup fra Reisa, Bjørkesirup fra Unni Moen på Kirkenær og ramsløkspuré fra Øystese sammen med tettemelkpudding med åkebærgele til dessert.

Foto: Marthe Bay Haugen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her