Ukens drink
Gløggen lager du selvsagt selv

Gløggen lager du selvsagt selv

Her er oppskriften og tips til hvordan du kan lage din egen vri.
Aase E. Jacobsen
05 Desember 2015 - 15:49

Det er ingen som drikker så mye gløgg som svenskene. Rundt 7 millioner flasker går ned på høykant hos nabofolket som benytter enhver anledning til å servere gløgg - både med og uten alkohol - i førjulstiden. Mens svenskene gjerne kjøper sin gløgg på Systembolaget, har gløggsalget på polet ikke helt tatt av. Det vaker rundt 50.000 flasker.  

Selv har jeg ennå ikke funnet en ferdiggløgg som konkurrerer med hjemmelaget. Og da mener jeg hjemmelaget fra bunnen slik som i denne oppskriften.

Det er dessuten en fin måte å bruke opp restene av en treliter - forutsatt at den ikke ble åpnet for mer enn et par måneder siden. Da er den død og ikke noe å bruke i en gløgg en gang.

Se våre andre oppskrifter på gløgg

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Gløgg

Gløgg

Fremgangsmåte

Oppskriften gir  ca. 1 liter gløgg.

Varm opp vin og krydder sakte, ha i sukkeret og rør rundt til det er helt oppløst. Det beste er å varme vin med krydder dagen før og la det stå kaldt frem til festen for å få fram smakene bedre.

Tilsett det brennevinet du liker best av vodka, rom eller cognac, og varm opp forsiktig når gløggen skal serveres.

Legg rosiner og skåldede mandler i små skåler og serverer ved siden av.
 
Server gløggen i varmebestandige glass og pynt med en sitron- eller appelsinskive. Bruk gjerne en kanelstang som rørepinne.

Tips:
Du kan også lage vaniljegløgg ved å bruke vaniljevodka i gløggen.
 
Denne gløggen kan du godt lage uten brennevin dersom du vil ha en litt lettere variant. Prøv gjerne med stjerneanis og andre krydder i gløggen også.
 
 

 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her