Ukens drink
Gløggen lager du selvsagt selv

Gløggen lager du selvsagt selv

Her er oppskriften og tips til hvordan du kan lage din egen vri.
Aase E. Jacobsen
05 Desember 2015 - 14:49

Det er ingen som drikker så mye gløgg som svenskene. Rundt 7 millioner flasker går ned på høykant hos nabofolket som benytter enhver anledning til å servere gløgg - både med og uten alkohol - i førjulstiden. Mens svenskene gjerne kjøper sin gløgg på Systembolaget, har gløggsalget på polet ikke helt tatt av. Det vaker rundt 50.000 flasker.  

Selv har jeg ennå ikke funnet en ferdiggløgg som konkurrerer med hjemmelaget. Og da mener jeg hjemmelaget fra bunnen slik som i denne oppskriften.

Det er dessuten en fin måte å bruke opp restene av en treliter - forutsatt at den ikke ble åpnet for mer enn et par måneder siden. Da er den død og ikke noe å bruke i en gløgg en gang.

Se våre andre oppskrifter på gløgg

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Gløgg

Gløgg

Fremgangsmåte

Oppskriften gir  ca. 1 liter gløgg.

Varm opp vin og krydder sakte, ha i sukkeret og rør rundt til det er helt oppløst. Det beste er å varme vin med krydder dagen før og la det stå kaldt frem til festen for å få fram smakene bedre.

Tilsett det brennevinet du liker best av vodka, rom eller cognac, og varm opp forsiktig når gløggen skal serveres.

Legg rosiner og skåldede mandler i små skåler og serverer ved siden av.
 
Server gløggen i varmebestandige glass og pynt med en sitron- eller appelsinskive. Bruk gjerne en kanelstang som rørepinne.

Tips:
Du kan også lage vaniljegløgg ved å bruke vaniljevodka i gløggen.
 
Denne gløggen kan du godt lage uten brennevin dersom du vil ha en litt lettere variant. Prøv gjerne med stjerneanis og andre krydder i gløggen også.
 
 

 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her