Ukens drink

Skotsk kaffe

Lag karsken slik skottene gjør det

Lag karsken slik skottene gjør det

Skotsk whisky setter en ekstra spiss på kaffen. Og her er det rom for å eksperimentere, men ikke ved å være gjerrig med råvarene.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2021 - 13:00

Irsk whiskey som er den korrekte ingrediensen i en Irish Coffee, kjennetegnes av bløthet, lett sødme og fravær av røyk. Skotsk whisky på sin side er som oftest røykpreget, men det er stor spredning langs denne skalaen. Røykpreg måles i parts per million (PPM). Bruichladdich Octomore konkurrerer om å være verdens heftigste i klassen. En fantastisk whisky, men den passer ikke i en skotsk kaffe. 

Denne whskyen er også veldig røykpreget

Til en kaffedrink som denne, er ikke aller de mest røykpregete utgavene førstevalget. Heller noen som er midt på treet når det kommer til røyk, men som har litt sødme fra fatlagringen. 

En «Irish» er like avhengig av kaffen som av spriten. Mens den norske vrien karsk skal lages av så tynn kaffe og med så mye sprit at du kan se en mynt som ligger i bunnen av koppen, så kan en kaffedrink som denne skotske vrien lages av sterk kaffe, og gjerne espresso. Med det enorme utvalget vi har av kaffe, er det carte blanche for å finne sin egen og personlige vri på denne berømte kaffedrinken.

En ting er i det lett å enes om, og det er at kremtoppen må lages av pisket fløte og ikke fra sprayflaske. 

Se våre alternative oppskrifter på Irish Coffee

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

 

Skotsk kaffe

Skotsk kaffe

Fremgangsmåte

Ha i whisky i et varmebestandig glass . Tilsett litt god, nytraktet kaffe og så mye sukker du ønsker, rør sukkeret ut så godt som mulig.
 
Topp opp med mer kaffe og avslutt med et tykt lag med lettpisket krem som du legger som et lag på toppen ved hjelp av en barskje.
 
NB! Denne drinken skal ikke serveres med sugerør eller teskje, men nytes ved at du drikker den varme kaffen gjennom det fyldige kremlaget. Dette er den skotske varianten av den originale Irish Coffee der du får mer karakter ettersom hvilken av dine favoritt single malt whiskyer du bruker.
 
En skikkelig laget Irish Coffee ser ut som det irske ølet Guinness med den mørke væsken og den hvite toppen.
 
 
Tips: Du kan også benytte annet brennevin her - rom, cognac eller akevitt er gode alternativer.
 
 
 
Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her