UKENS DRINK: Lag karsken slik skottene gjør det
Ukens drink

Lag karsken slik skottene gjør det

Skotsk whisky setter en ekstra spiss på kaffen. Og her er det rom for å eksperimentere, men ikke ved å være gjerrig med råvarene.

Irsk whiskey som er den korrekte ingrediensen i en Irish Coffee, kjennetegnes av bløthet, lett sødme og fravær av røyk. Skotsk whisky på sin side er som oftest røykpreget, men det er stor spredning langs denne skalaen. Røykpreg måles i parts per million (PPM). Siste versjon av Bruichladdich Octomore er så langt verdens heftigste på det området med utrolige 208 ppm. Den passer ikke i en skotsk kaffe. 

Denne whskyen er også veldig røykpreget

Til en kaffedrink som denne, er ikke de mest røykpregete utgavene førstevalget. Heller noen som er midt på treet når det kommer til røyk, men som har litt sødme fra fatlagringen. 

En «Irish» er like avhengig av kaffen som av spriten. Mens den norske vrien karsk skal lages av så tynn kaffe og med så mye sprit at du kan se en mynt som ligger i bunnen av koppen, så kan en kaffedrink som denne skotske vrien lages av sterk kaffe, og gjerne espresso. Med det enorme utvalget vi har av kaffe, er det carte blanche for å finne sin egen og personlige vri på denne berømte kaffedrinken.

En ting er i det lett å enes om, og det er at kremtoppen må lages av pisket fløte og ikke fra sprayflaske. 

Se våre alternative oppskrifter på Irish Coffee

 

Skotsk kaffe

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Ha i whisky i et varmebestandig glass . Tilsett litt god, nytraktet kaffe og så mye sukker du ønsker, rør sukkeret ut så godt som mulig.
 
Topp opp med mer kaffe og avslutt med et tykt lag med lettpisket krem som du legger som et lag på toppen ved hjelp av en barskje.
 
NB! Denne drinken skal ikke serveres med sugerør eller teskje, men nytes ved at du drikker den varme kaffen gjennom det fyldige kremlaget. Dette er den skotske varianten av den originale Irish Coffee der du får mer karakter ettersom hvilken av dine favoritt single malt whiskyer du bruker.
 
En skikkelig laget Irish Coffee ser ut som det irske ølet Guinness med den mørke væsken og den hvite toppen.
 
 
Tips: Du kan også benytte annet brennevin her - rom, cognac eller akevitt er gode alternativer.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen