Ukens drink

Julebrus - helt uten eller med litt alkohol

Slik gjør du julebrusen voksen
Foto: (Julie H. Amundsen)

Slik gjør du julebrusen voksen

Å lage sin egen julebrus bør være en oppgave for så vel unge voksne som de godt voksne. Du kan lage den helt uten eller med bare litt alkohol - smaken blir den samme gode.
25 Desember 2020 - 13:00

Norge har lange tradisjoner når det kommer til julebrus, og den er forskjellige fra hvor i landet man kommer fra. 

Historien bak den første julebrusen er uklar, og mange hevder at de var den første. Det sies også at julebrusen kom som et markedsstunt etter at alkoholreklameforbudet kom i 1975, slik at man kunne fortelle sine kunder at nå hadde juleølen kommet for sesongen ettersom de slippes samme tid. 

De to mest kjente variantene er brun og rød, men det finnes også en oransje. Den brune smaker som champagnebrus mens den røde  smaker mer av bringebær.

Hvert år er det stor debatt om hvilken er den beste julebrusen i landet, alle aviser og blader har sine kåringer.  

Svenskene har sin versjon kalt julmust, som har malt og humle som base og deremd smaker helt annerledes.

Da jeg vokste opp, fantes det bare julebrus med rød farge siden det var det lokale utvalget - så min preferanse er rødt på grunn av barndomsminner. 

Jeg synes nå at julebrusene  er litt for søte, så derfor har jeg og mine kolleger på *ism  laget en versjon som har fått et kick fra ingefærøl og med søt vermut som hos Martini finnes både med og uten alkohol. Den siste er en nylansering som ikke finnes på polet ennå.   

Det finnes en alkoholfri vermut/bitter på noen pol som kan brukes

Om du velger versjonen med alkohol, blir julebrusen likevel ikke sterkere enn juleøl fra butikken. Men definitivt med mer julesmak.

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Julebrus - helt uten eller med litt alkohol

Julebrus - helt uten eller med litt alkohol

Fremgangsmåte

Brukt et rocks- eller longdrinkglass fylt med isbiter.

Tilsett alle ingredienser i glasset med isbiter. Rør om og server. 

 

Tips:
Det er viktig å bruke Ginger Beer i stedet for Ginger Ale siden vi i denne drinken ønsker sterkere preg av ingefær.

Dersom du vil ha et kraftigere krydderpreg, test svensk julmust i stedet for tomtegløgg.

Julebrus med alkohol:
Bytt ut Martini Vibrante med Martini Rubino.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Chris Grøtvedt, *ism

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her