UKENS KAKE: Kringle hører med til et hvert kakebord, og denne versjonen smaker enda bedre enn den ser ut 

Ukens kake Klippekrans

(Eva Brænd)

Kringle hører med til et hvert kakebord, og denne versjonen smaker enda bedre enn den ser ut 

Klippingen av deigen før steking har gitt navn til denne kringlen og det gir den et ekstra fristende utseende for da ser du også hva den er fylt med.

I denne oppskriften er det smør, sukker og kanel som venter deg når du setter tenna i godsakene. Men du kan selvsagt velge det fyllet du vil. Mandelmasse eller  marsipan er nærliggende, men du kan også gå i hel andre retninger som tørket frukt, aprikos, mango, tranebær eller epler.

Godt blir det uansett og siden kringle smaker best helt nybakt, lønner det seg å fryse den ned om du skal bruke den til helgen eller til 17. mai som jo er rett rundt hjørnet.

Se våre andre oppskrifter på kringle

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Klippekrans

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

100 g
4 dl
25 g
Fyll:
100 g
5 ts

Fremgangsmåte

Deig:
Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Smuldre og rør ut gjæren i væsken. Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Kjevle deigen ut til en ca. 80 cm lang og 20 cm bred leiv.

Bland sukker og kanel inn i romtemperert smør, og fordel blandingen utover deigen. Rull sammen til en pølse. Legg deigpølsen på en stekeplate med bakepapir og form til en ring.

Klipp kransen ved at du klipper med en cm mellomrom nesten gjennom «pølsen».  Legg bladene annenhver gang til høyre og venstre.

La klippekransen heve under plast eller et klede til nesten dobbel størrelse,  30-45 minutter. Pensle kransen med egg.

Stek kransen midt i ovnen ved 180 °C i ca 20 minutter til den er gyllen. Avkjøl på rist.

Tips:
Om du bytter ut sukker og kanel til fyllet med 100 gram mandelmasse eller marsipan får du en annen smak.

Tips:
Du kan godt pynte med melisglasur, men i så fall lønner det seg å redusere på sukkeret i fyllet. 

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen