Ukens vin
Alle ulvevenner vil elske denne vinen

Alle ulvevenner vil elske denne vinen

Ikke bare fordi den har ulv på etiketten (riktignok ikke så lett å få øye på), men fordi den er et veldig rent uttrykk for stedet den kommer fra. Og byr på mye vin for pengene. Derfor vil trolig også ulvehatere takke ja.
Aase E. Jacobsen
05 Mars 2019 - 13:45
 

Valle Reale Montepulciano d'Abruzzo 2017 er en veldig solid rødvin i sitt prissjikt, en saftig og samtidig karaktersterk vin som fint tåler 4-5 år, med mørk syrlig frukt og et fint tanninbitt. En god partner til alt fra pasta, via lam til grillmat, innendørs som utendørs – når den tiden snart er her.

Den er nok en gammel kjenning for mange siden produsenten har vært på det norske markedet i mange år. Siden sist jeg skrev om denne produsenten har mye skjedd. Det var nemlig i 2006 kort tid etter at Pizzolo-familien hadde etablert vingården sin i den øvre del av Abruzzo, fem mil sørøst for L’Aquila som ble rammet av det forferdelige jordskjelvet i 2009.

Valle Reales vinmaker Emmanuel Merlo. Foto: Federico Barattini

Siden den gang har virksomheten utviklet seg betydelig. Fra 2007 er vinene gjæret med druenes egne gjærsopper. Valle Reales vinmaker Emmanuel Merlo har raffinert pied de cuve-teknikken som generelt innebærer å la en liten mengde most fottråkkes og starte gjæringen i vinmarken. Dermed sikrer man at kun de lokale gjærsoppene får jobbe uten at druene blir «smittet» av fremmede gjærsopper på veien til eller i vinkjelleren. Denne mosten brukes som gjærnæring når alle druene er innhøstet og de får dermed en form for kickstart. Med naturgjær er det nemlig ikke alltid at prosessen er like strømlinjeformet som med selektert gjær. 

Fottråkking brukes ofte når kun druenes egne gjærsopper skal gjøre jobben. Foto: Federico Barattini

Fordelen med naturgjær er en saktere gjæring, som i sin tur sikrer en mer moderat alkohol, hvilket er gunstig for vin fra solrike områder som Abruzzo. Et annet forhold som regulerer alkoholpotensialet er de store temperaturvariasjonene mellom dag og natt i høydedraget hvor Valle Reale henter sine druer fra.

Montepulciano er den røde druen i Abruzzo. Foto: Federico Barattini

Det er derfor ikke helt den samme vinen som den gang het Vigne Nuove, altså fra unge vinstokker, for nå er vinstokkene 13 år eldre. Ukens vin får druer fra to av Pizzolos vingårder, både den i Popoli ved 350 m.o.h. som var den første de plantet og en i Capestrano, litt høyere i landskapet. Begge vingårdene bruker plantemateriale fra en gammel vinmark med montepulcianoplanter familien fant på eiendommen sin i Popoli og som gjorde at de satset for fullt i 1998. I dag har de 50 hektar med vinmarker fordelt på fem ulike vingårder.

Utrydningstruete plantesorter dominerer i grønnsakshagen som dyrkes biodynamisk. Foto: Federico Barattini

I tillegg en grønnsakshage på 2 hektar på Popoli-eiendommen som dyrkes etter biodynamiske metoder. De har valgt gamle og utrydningstruede plantesorter.

Valle Reale er økologiske sertifisert og beliggenheten for vinmarkene i en nasjonalpark gjør at jordbruk er strengt regulert og faren for smitte fra konvensjonelt jordbruk er minimalt.

Popoli-vingården dekker 25 hektar. Foto: Federico Barattini

Valle Reale har i dag en stor portefølje, også viner laget av kjøpte druer, som selges under navnet Lupi Reale, både i flaske og boks. Også disse ekstra rimelige vinene (også kjent som «ulvevinen» på grunn av etiketten) er økologisk sertifisert. I dette vernede området er det nemlig både ulv og andre ville dyr, noe som produsenten bruker som et bevis på vinenes naturlige og ubesudlete opprinnelse.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her