Ukens vin
At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe

At de beste sommervinene kommer fra Sør-Frankrike, overrasker neppe

Både den røde og den rosa fra denne eiendommen hever seg over gjennomsnittet – og på en måte som ikke er så vanlig i dette prissjiktet.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2018 - 13:45
 

Mas Janeil Sans Soufre 2016 er som navnet antyder laget uten ekstra tilsetning av svovel. Det har gitt en veldig åpen og innsmigrende fruktkarakter som både er bløt og frisk på samme tid, men likevel med god nok tanninstruktur til å kunne møte mat. Den perfekte match til sommerlige menyer. Enten det er snakk om grilling eller medbrakt i form av piknikkurv.

Mas Janeil Rosé Sans Soufre 2017 er heller ikke tilsatt svovel før flasketapping, som normalt er for rosevin hvor angsten for oksigenpåvirkning er sterk. Det skyldes jo at rosevin på samme måte som hvitvin bare har syren som naturlig konserveringsmiddel, og ikke tanniner som en rødvin. Den skiller seg av den grunn en smule fra det som er «standard» for øvrige rose ved at den er ekstra åpen og preget av delikat fersk lys rød frukt samt fine urtetoner. En frisk og elegant rosevin som stråler i enhver sommersetting og tar både sjømat og salater eller grillete grønnsaker like godt.

 
 

Bak disse to vinene står velkjente François Lurton som har sine røtter i Bordeaux, men som for 30 år siden brøt ut og startet sin egen business som flying winemaker, på evig jakt etter godt druemateriale. Etter hvert landet han på noen faste adresser, og en av dem er Mas Janeil i Roussillon - et område som til stadighet stiller opp med nye og spennende viner – og fortsatt innenfor rimelighetens prisgrenser. Dette er faktisk et av de mest energiske områdene i det vinøse Frankrike om dagen.  

Les mer om starten på denne satsingen her

 

Det var allerede i 1996 av at François – den gang sammen med broren Jacques – kom over eiendommen i Agly med vinmarker innen appellasjonene Maury og Tautavel. I starten kjøpte de druer, men i 2008 kjøpte François Lurton eiendommen og bygde en ny vinkjeller samtidig som han sikret vanntilførselen til vinmarkene ved å renovere det gamle vanningssystemet.

 

Siden 2012 lages vinene med et minimum med svovel men det er bare disse to som er helt svovelfrie, eller det vil si kun med det naturlige innholdet som så å si alltid er lavere enn 10 mg/l som er grensen for naturvin (som alltid er laget uten tilsetning av svovel).

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

 

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her