Ukens vin
Californisk pinot på «billigsalg»

Californisk pinot på «billigsalg»

Tatt i betraktning den høye dollarkursen og denne produsentens renomme er denne vinen utrolig rimelig.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2015 - 12:51

Pinot noir fra California er kraftig etterspurt, også her til lands, og prisene er nå på Burgund-nivå. Det er mye på grunn av den høye dollarkursen, men også fordi etterspørselen er jevnt økende. Derfor er det nærmest utrolig at en vin av dette kaliberet kan selges så rimelig i høykostlandet Norge.

Det er nemlig veldig lite pinot noir tilgjengelig under 180 kroner, og i hvert fall ikke på nivå med Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2013. Den har en fløyelsmyk fylde og kjøttfull frukt, akkurat slik vi ønsker at en god californisk pinot noir skal være, og som rimelige burgundere sjelden er.  

Den bærer sine 14,1 prosent alkohol veldig godt. Og den begrensete kontakten med eik er godt integrert.

Årsaken til at den selges så vidt rimelig er ifølge importøren at produsenten Bryan Babcock hadde lyst å prøve seg å det norske markedet og ikke minst vise fra potensialet til den nyeste AVA-en i Santa Barbara, Santa Rita Hills, hvor hans vinmarker befinner seg.

Det er mye godt å få tak i fra Santa Barbara

Denne vinen er derfor laget ene og alene for dette formålet og finnes derfor ikke i USA. Men druematerialet er fra hans egne vinmarker og Babcock som er kjent for å ha en filosofisk tilnærming til sin vinmaking, er like kjent for å være kompromissløs når det kommer til kvalitet. Det skinner også veldig godt gjennom i denne vinen.

Bryan Babcock markerer at druene er i hus.

 Han er også kjent for å eksperimentere med nye druesorter. I øyeblikket er det chenin blanc og en pinot noir-klone (Psi) han jobber med. Den skal stamme fra selveste La Tâche, men hadde med seg virus, derfor ble den skydd som pesten i lang tid.

Bryan Babcocks særegne måte på beskjære på ser du her.

Helt til Babcock klarte å få fram tre virusfrie kloner.  Psi er den mest robuste av dem. Fra 2012-årgangen laget han en egen vin med navnet Psi Clone.

Han er også mye omdiskutert siden hans måte å beskjære vinplantene på er det motsatte av hva alle andre gjør. Plantene er høyere enn hva som er vanlig for dyrking av kvalitetsdruer i dag. Oppbindingen er dessuten slik at drueklasene får full soleksponering og ingen beskyttelse fra bladverket. Denne metoden som han ubeskjedent kaller «revolusjonær (drue)dyrking« har han praktisert siden 2011.

For dette arbeidet ble han av Los Angeles Times kåret til «dristigste vinmaker» ett år. 

Etter hvert vil vi nok se flere av Babcocks andre viner, inkludert flere enkeltvinmarks-pinot-er i Norge. Det er noe i alle fall jeg ser fram til.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skap fargeglede rundt middagsbordet
Dagens rett

Skap fargeglede rundt middagsbordet

En fargesterk gulrotsuppe med linser og lett chilibitt frisker opp en mørk høstdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her