Ukens vin
Californisk pinot på «billigsalg»

Californisk pinot på «billigsalg»

Tatt i betraktning den høye dollarkursen og denne produsentens renomme er denne vinen utrolig rimelig.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2015 - 13:51

Pinot noir fra California er kraftig etterspurt, også her til lands, og prisene er nå på Burgund-nivå. Det er mye på grunn av den høye dollarkursen, men også fordi etterspørselen er jevnt økende. Derfor er det nærmest utrolig at en vin av dette kaliberet kan selges så rimelig i høykostlandet Norge.

Det er nemlig veldig lite pinot noir tilgjengelig under 180 kroner, og i hvert fall ikke på nivå med Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2013. Den har en fløyelsmyk fylde og kjøttfull frukt, akkurat slik vi ønsker at en god californisk pinot noir skal være, og som rimelige burgundere sjelden er.  

Den bærer sine 14,1 prosent alkohol veldig godt. Og den begrensete kontakten med eik er godt integrert.

Årsaken til at den selges så vidt rimelig er ifølge importøren at produsenten Bryan Babcock hadde lyst å prøve seg å det norske markedet og ikke minst vise fra potensialet til den nyeste AVA-en i Santa Barbara, Santa Rita Hills, hvor hans vinmarker befinner seg.

Det er mye godt å få tak i fra Santa Barbara

Denne vinen er derfor laget ene og alene for dette formålet og finnes derfor ikke i USA. Men druematerialet er fra hans egne vinmarker og Babcock som er kjent for å ha en filosofisk tilnærming til sin vinmaking, er like kjent for å være kompromissløs når det kommer til kvalitet. Det skinner også veldig godt gjennom i denne vinen.

Bryan Babcock markerer at druene er i hus.

 Han er også kjent for å eksperimentere med nye druesorter. I øyeblikket er det chenin blanc og en pinot noir-klone (Psi) han jobber med. Den skal stamme fra selveste La Tâche, men hadde med seg virus, derfor ble den skydd som pesten i lang tid.

Bryan Babcocks særegne måte på beskjære på ser du her.

Helt til Babcock klarte å få fram tre virusfrie kloner.  Psi er den mest robuste av dem. Fra 2012-årgangen laget han en egen vin med navnet Psi Clone.

Han er også mye omdiskutert siden hans måte å beskjære vinplantene på er det motsatte av hva alle andre gjør. Plantene er høyere enn hva som er vanlig for dyrking av kvalitetsdruer i dag. Oppbindingen er dessuten slik at drueklasene får full soleksponering og ingen beskyttelse fra bladverket. Denne metoden som han ubeskjedent kaller «revolusjonær (drue)dyrking« har han praktisert siden 2011.

For dette arbeidet ble han av Los Angeles Times kåret til «dristigste vinmaker» ett år. 

Etter hvert vil vi nok se flere av Babcocks andre viner, inkludert flere enkeltvinmarks-pinot-er i Norge. Det er noe i alle fall jeg ser fram til.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her