Christopher Full chiller i vinmarken med et glass av sine revansjviner.
Ukens vin
Christopher Full chiller i vinmarken med et glass av sine revansjviner. (Boris Korpak)

Denne 27 år gamle vinmakeren gir Tysklands mest utskjelte drue solid revansj og det til svært gunstig pris

Christopher Full sørger for at müller-thurgau får vise sine iboende kvaliteter, men nøyer seg ikke med det.

Müller-thurgau er så sterkt knyttet til den velfortjent utskjelte liebfraumilch-vinstilen at den aldri klarte å få samme gjenfødelse som kilden til vinene. Vi snakker altså om vinregionen Rheinhessen som i de siste par tiårene har opplevd en enorm utvikling, men primært med riesling i førersetet. Müller-thurgau ble stående igjen på perrongen da rieslingtoget raste videre. Inntil dagens generasjon av unge vinbønder gjenoppdaget den.

For müller-thurgau har ingenting å skamme seg over. De siste DNA-testene viser at den er en krysning av riesling og en sveitsisk druesort kalt madeleine royale som igjen er en krysning av pinot og schiava grossa. Det som ødela for druesorten, var måten den ble dyrket på med ekstremt høye avlinger og de resulterende karakterløse vinene.

 
  Foto: Picasa

Fritz Müller Perlwein Müller-Thurgau Trocken 2019 er en slik revansjvin – laget av druer fra gamle vinstokker, og som har med seg druesortens iboende fedme og sødme helt ut, men som også balanseres av god syre i siste årgang. En ikke helt tørr «tysk prosecco» som skapt for sommerlig vinglede. Bak denne vinen står Rheinhessen-vinbonden Jürgen Hofmann som med denne vinen ville fortelle müller-thurgaus historie med en 100 prosent upretensiøs vin.

Christopher Full har tatt steget fullt ut (som forventet med det navnet) og lager med Weing. Full Müller-Thurgau Felsenthron Full of Joy 2018 en helt tørr versjon. Den viser til fulle at denne «uglesette arbeidshesten» har gode kvaliteter – når den behandles på best mulig måte, ikke bare i vinmarken, men også i vinkjelleren. Det betyr skallkontakt under gjæringen for en del av vinen. Gjæringen gjæres med druenes egne gjærsopper i brukte barriquefat og ståltanker og lang modning på bunnfallet.

Weingut Full holder til i Mölsheim i Rheinhessen.

Denne gjennomførte prosessen ble müller-thurgau aldri før tilgodesett med, siden den ble et offer for Tysklands mørke periode ren vinmessig. Müller-thurgau har fra naturens side tynt skall, men med lave avlinger fra gamle vinstokker, blir det tykkere og gir mer karakter til vinen, og derfor kan sågar skallkontakt gjøres med hell.

Det har gitt en vin med god fruktfylde, fin syre og lett bitt fra skallene som kler den veldig godt. Et supert følge til sesongens grønnsaker – eller når du vil ha et godt glass hvitvin. Et veldig godt kjøp som gir en super avveksling fra den ofte noe ensformige karakteren til rimelig (tørr) riesling.

Christopher forteller at fra det øyeblikk han laget sin første vin i eikefat, var han solgt. Nå lager han 90 prosent av vinene i brukte barriques.

Christopher Full har mer på hjertet enn å rettferdiggjøre müller-thurgau. Scheurebe er en drue som riktignok aldri havnet i samme uføre som müller-thurgau, men som likevel ikke fikk være med på moroa slik som Rheinhessen-riesling.

Mens müller-thurgau modner tidlig, modner scheurebe sent. Også den er krysning av riesling, men ikke like robust som opphavet. Den skal være utviklet for å trives i Rheinhessens områder med sandjordsmonn, og i hendene til topp vinmakere evner den å gi veldig gode resultater. 

 
 

Christophers utgave, Weing. Full Scheurebe Wonderfull 2018, kommer riktignok fra kalkjordsmonn, som gir mye mer karakter til scheurebe. Den lever opp til navnet og er rett og slett underbar, med masse artige aromaer, både blomster, flint og saltmineraler. Den har fått mye karakter fra modning på bunnfallet i store fat. Som alt annet Christopher gjør er den spontangjæret.

Mange sammenligner scheurebe med sauvignon blanc, Christopher vil heller kalle sauvignon blanc for en internasjonal scheurebe. Det var nettopp en fatgjæret sauvignon blanc fra Pouilly-Fume som inspirerte ham til å behandle druen på denne måten. 

Den er et steg opp i kvalitet, mens den første tilhører nivået kalt Full of Joy, er neste altså Wonderfull. Han lager også en serie som kalles Beautifull og Ragefull. Ordspillet på navnet avsluttes med toppvinene, som han kaller Full-minant. Her finner vi Weing. Full Zellerweg Am Schwarzen Herrgott Riesling 2018, som kommer fra en vinmark som har vært omtalt i denne spalte før

  Foto: Picasa

Denne historiske sørvendte vinmarken strekker seg mellom Mölsheim og Zell og nyter godt av en avkjølende vind som stryker gjennom Zellertal og som holder druene sunne samtidig som den balanserer solpåvirkningen. 

Christopher spontangjærer også denne vinen i 225 liters fat og det åpner opp en del for en reduktiv drue som riesling, samtidig som vinen fortsatt er veldig ung med intenst saltmineralpreg og flott syrestruktur. Her får du utrolig mye vin for pengene. 

De lager også en enda rimeligere riesling i Full of Joy-serien som også er et godt uttrykk for kalkjordsmonnet i Zellertal.

Se alle Full-vinene her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

 

Weingut Full Müller-Thurgau Felsenthron

Produsent:
Weingut Full
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
160,00 kr
Varenummer:
11905801
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Fritz Müller Perlwein Müller-Thurgau Trocken

Produsent:
Fritz Müller
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
2738701
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Weing. Full Scheurebe Wonderfull

Produsent:
Weingut Full
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
220,00 kr
Varenummer:
11905901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Weing. Full Zellerweg Am Schwarzen Herrgott Riesling

Produsent:
Weingut Full
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
219,70 kr
Varenummer:
11906001
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Weing. Full Riesling Kalkstein

Produsent:
Weingut Full
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
160,00 kr
Varenummer:
11905701
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen