Godbiter i pollisten
Disse vinene var fjorårets store og gledelige overraskelse

Disse vinene var fjorårets store og gledelige overraskelse

For omtrent fra intet dukket vinene til to brødre opp og plasserte seg i det øvre rieslingsjiktet. Uten at prisene har fulgt etter. Ennå.
Aase E. Jacobsen
06 Februar 2019 - 14:45
  Foto: The_Tramp

Schwedhelm Schwarzer Herrgott Riesling Trocken 2017 er imponerende tvers gjennom. Superkonsentrert og intens med flott syre og uttalt mineralpreg, godt med salt og epleskall. En vin som bør legges i kjelleren - og med den prislappen, kommer det ikke til å bli svimerker i lommeboka. Den byr rett og slett på usannsynlig mye vin for 2019-kronene som fortsatt sliter mot en sterk euro. Hvilket i sin tur altså gjør viner fra eurosonen stadig dyrere.

Den er også et veldig godt uttrykk for den spesielle vinmarken som en annen stor tysk vinmaker har gjort berømt her til lands, nemlig Am Schwarzer Herrgott fra Olivier Spanier.

Det som gjør at rieslingene herfra skiller seg ut fra andre fra både Rheinhessen og Pfalz (grensen går gjennom denne vinmarken), er jordsmonnet som er svært kalkholdig. Det gir viner med en indre styrke og et stort lagringspotensial.

Her er en annen svært kalkholdig vinmark i området som gir fantastiske resultater

All kraften til tross, den holder bare 12,5 prosent. Siden Schwedhelm ikke er medlem av VDP, er også prisen veldig gunstig. Av samme grunnen bærer heller ikke vinen grosses gewächs på etiketten. Men vinmarken har status som grosse lage (grand cru) åkke som.

Det kalkholdige jordsmonnet er tydelig å se mellom alt det grønne.

Am Schwarzer Herrgott dekker til sammen 9 hektar på Pfalz-siden mot 60 hektar på Rheinhessen-siden. 

Parsellen på 1,5 hektar som denne vinen får druer fra, tilhører den historiske delen av Am Schwarzer Herrgott som første gang er nevnt i år 708. Det skal være omtrent da Filip den hellige plantet et steinkors, som over tid forvitret og dermed så svart ut mot den kritthvite jorden. Derav navnet.

Zellertal er den eldste vinlandsbyen i Pfalz, og kirken eide store deler av vinmarken. Det var også fra kirken at familien Schwedhelm fikk kjøpe denne parsellen for drøyt 40 år siden, ifølge Georg Schwedhelm som sammen med den seks år eldre broren Stephan overtok foreldrenes 17 hektar store vingård, inkludert denne perlen for noen år siden. Stephan hjalp til allerede fra 2003 mens han studerte ønologi, men det var først da Georg avsluttet økonomistudiene og sluttet seg til, at de bestemte seg for å gjøre om på mye. Det var i 2011, og siden den gang har de åpenbart gjort store framskritt. 

Georg (tv) og Stephan Schwedhelm er brødre og har løftet familievingården opp i tetsjiktet siden de overtok i 2011. Foto: Simon & Paul

- For oss er lav avling helt nødvendig for å oppnå kvalitet, og vi får god hjelp av både jordsmonn og klima, i kombinasjon med måten vi jobber i vinmarken på, til å nå målene, forklarer Georg. 

 

At vinene fra denne sørvendte til dels bratte (50 prosent helning på det meste) åssiden som strekker seg fra 220 til 260 m.o.h., gir slik intensitet uten at det resulterer i høy alkohol, skyldes de lokale klimatiske forholdene. Forskjellen mellom dag og nattemperatur er ekstra høy på grunn av Donner-fjellene i vest som sender kald luft gjennom Zellertal hvor Am Schwarzer Herrgott er den som får mest avkjøling.  

Zellertal er av den grunn det tørreste stedet i Pfalz. - Vi er derfor heldige som har mye leire i jordsmonnet, da den hjelper til å beholde fuktighet og lar røttene jobbe seg nedover i kalkjorden, sier Georg.

Han forteller at det bare er druene fra de eldste plantene, fra til sammen 0,6 hektar, som brukes til denne vinen. Denne delen av parsellen ligger mellom 220 -240 m.o.h. Produsert volum av toppvinen er derfor veldig lavt, kun 2.100 flasker i 2017. Av den grunn er prisen ekstra gunstig. Resten av druene hvilket vil si de fra den øverste delen, brukes til en annen godbit, Schwedhelm Riesling Zellertal 2017. Den byr derfor på mye av de samme tonene.

Ikke rart at Wotanfels har en mytisk betydning i området. Navnet Wotan er da også av keltisk, altså førkristen opprinnelse.
 

Schwedhelm Wotanfels Riesling Trocken 2017 er ikke mindre imponerende, selv om vinmarken Wotanfels «bare» har erste lage-status. Denne vinmarken deler kalksteinjordsmonnet og kjennetegnes av den merkelige åtte meter høye kalksteinformasjonen som stikker opp midt i vinmarken.

Den er mer transparent enn Schwarzer Herrgott, slankere, men også med super syrefriskhet og knusktørr avslutning. Her trengs smørsaus til fisken for at vinen skal ha noe å jobbe med.

Schwedhelms har også en del andre svært gunstig prisete rieslinger på det norske markedet bare se her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her