Ukens vin
Denne boblevinen er billigere og bedre enn alt av prosecco

Denne boblevinen er billigere og bedre enn alt av prosecco

For 115 små kroner får du en superfrisk og seriøs cava som sågar er å finne i nesten alle polutsalg. Dermed har du råd å være ekstra sjenerøs med boblene i år.
Aase E. Jacobsen
31 Desember 2016 - 13:00

At en så billig og så god boblevin som Grans Moments Brut Nature nå faktisk er i 225 av 306 polutsalg, gjør at den forhåpentligvis og en gang for alle setter en brems på den ukritiske proseccoskvalpinga.

Mens det meste av prosecco, sett fra et kvalitetssynspunkt, er søt druebrus med alkohol, er denne knusktørr og laget på klassisk metode med andregangsgjæring i flaske (og ikke ved å tilsette kullsyre). Det er slik boblene blir til samtidig som modningen på gjærrestene gir vinen kompleksitet. Nå har ikke denne ligget mer enn 12 måneder før omkorking, det forklarer litt av den lave prisen.

Men når vi samtidig vet at ni måneder er minimum for cava og de enkleste champagnene har 15 måneder bak seg, er det likevel betydelig for en så rimelig vin. 

Druemiksen og sødmen avgjør

Den lave prisen forklares også av at firmaet bak denne vinen er det største cavakooperativet og nummer tre i Spania. Så vi snakker om et enormt vinmarksareal (2300 hektar for å være nøyaktig) og millioner på millioner av flasker som kommer ut av deres kjellere.

De enkleste cavaene på markedet er laget av mye parellada og med betydelig dosage. Noe som gir en litt vel søt og noe rustikk stil på grunn av parelladas lettoksiderende karakter.

Grans Moments derimot har den kvalitetsmessig mest interessante druen xarel-lo som hovedingrediens samtidig som den ikke er tilsatt noe – eller svært lite – sukker ved omkorkingen. En restsødme på 1,8 gram er i praksis så tørr som en vin kan bli.

Så dropp proseccoen til fordel for ekte og knusk tørr musserende. Du vil bli overrasket hvor mye bedre det smaker.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her