Ukens vin
Denne hvitvinen er usannsynlig billig

Denne hvitvinen er usannsynlig billig

159,90 kroner for et håndverksprodukt som dette er rett og slett billig.
Aase E. Jacobsen
25 Juni 2019 - 14:45
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Léon Heitzmann Alsace Riesling 2017 – snart 2018 er ikke bare en deilig munnfull, men en vin med veldig god munnfølelse og god friskhet ved siden av tydelig stedskarakter. En vin som har et bredt bruksområde rent matmessig, men som med stort hell kan serveres som vinkos en litt hustrig junikveld.

Druene kommer fra vinmarker som ligger nedenfor skråningene hvor Alsaces grand cru-er befinner seg, i et svakt kupert landskap med innslag av avleiringsjordsmonn som stammer fra nettet av småelver som snor seg gjennom landskapet på veien til Rhinen i øst. Dette sand- og lett leirholdige jordsmonnet er ikke kjent for å gi storhet, men takket være naturnært jordbruk og lavere avlinger, er det mulig å hente ut god karakter.

Som i tilfellet ukens vin. Den er et av de aller beste rieslingkjøpene i det lavere prissjiktet fra Alsace. Men det er først og fremst smaken samt måten den er framstilt på som gjør den til slikt et godt kjøp.

Se alle rieslingene under 200 kroner fra Alsace her

Siden 2008 har denne for det norske markedet nye produsenten jobbet biodynamisk i vinmarkene, så med 2017-årgangen som snart bytter til 2018, har plantene hatt 10 år på å tilpasse seg det nye regimet. Og det er akkurat dette som kjennes på smaken. Den har rett og slett mer dybde enn en mer konvensjonelt framstilt, tørr Alsace-riesling på «laveste» nivå.

Rieslingdruer klare til å plukkes.

Selv om frukten føles sødmefylt, er den tørr. Forskjellen på de to årgangene er liten rent smaksmessig, bortsett fra at 2018 har litt høyere alkohol, men fortsatt i det moderate leiet med 12,4 prosent, og litt høyere restsødme.  

Fra vinmarkene som har gitt druer til ukens vin. Foto: lololananas

Det skyldes høyere sukkerinnhold i druene i den mer solrike 2018 som dessuten hadde mer nedbør enn 2017, men ellers er begge årganger hvor produsenten uttrykker stor grad av tilfredshet. Syrenivåene er de samme, men druene i 2018 brukte lengre tid på å oppnå full modning.

Les mer om biodynamisk framstilte viner fra Alsace her

Pløying mellom radene gjøres for å øke den biologiske aktiviteten som igjen bidrar til å gi plantene større motstandskraft. Foto: 2014
De biodynamiske prepapratene må gjennom en dynamisering før bruk som innebærer at de løses opp i vann som røres kraftig etter et bestemt mønster. Foto: lololananas

Produsenten av ukens vin er Léon Heitzmann som har sju generasjoner bak seg som vinbonde i Alsace, og fra 1970-tallet har de også laget vin fra sine 12 hektar i Ammerschwihr – midt i det langstrakte Alsace, rett nord for «hovedstaden» Colmar.

På andre siden av elven Weiss i nabolandsbyen Kientzheim ligger for øvrig Domaine Weinbach ved foten av den kjente grand cru-en Schlossberg. Også Heitzmann har Scholssberg i sin portefølje i tillegg til Kaefferkopf som ligger i Ammerschwirh, for øvrig den siste som fikk grand cru-status i 2006, men disse er ikke tilgjengelig i Norge ennå.

 

Landsbyen Ammerschwihr ligger nært inntil Vosges-fjellene, og grand cru-ene ligger i de nedre delene av fjellkjeden. http: //www.ammerschwihr.fr/
Familien Heitzmann som står bak ukens vin. Foto: ©Etienne-Straub-www.galeriephotographe.com
Selve framstillingen forgår i ståltanker.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her