Ukens vin
Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp

Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp

Calabria helt sør i Italia, fortjener større oppmerksomhet, og denne rødvinen vil sjarmere selv den står ikke øverst på listen over
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2017 - 13:45
Det er 2015 som er i salg nå.

Gaglioppo heter druen og du kan jo ikke annet enn å bli glad når du leser dette navnet, og når du får San Francesco Cirò Rosso Classico 2015 i glasset, blir smilet enda bredere. Denne herlige rødvinen byr på god og saftig kjøttfull smak av sure og søte mørke kirsebær, runde tanniner og frisk finish. Det du trenger til en høstlig rett med pasta eller lam, eller når du bare vil ha en rødvin å kose deg med.

Selv om Calabria som er kilden til dette knallkjøpet, ikke ligger fremst i pannebrasken når italienske vintradisjoner listes opp, er dette noe av det mest tradisjonsrike du finner i Italia i dag. Første gang gaglioppo er nevnt er i 1240, ifølge Wines Grapes av Jancis Robinson. Tidligere antakelser om at den har gresk opprinnelse, og fra den tiden området het Magna Grecia, for rundt 2800 år siden, stemmer ikke. Den er imidlertid i slekt med så vel flere sentralitalienske som sicilianske druesorter.

Den lange historien gjør at den har tilpasset seg det kalk- og leirholdige jordsmonnet og det øvrige klimaet i Calabria. I form av denne vinen er den en DOC Cirò, fra området som ligger akkurat der fotbladet på den italienske støvelen starter.

 

Vinkjelleren ligger midt i bildet med Adriaterhavet i syningom. Foto: fotografiaCarelli

Og Fattoria San Francesco er en av de veletablerte produsentene derfra. Den er en gammel kjenning på det norske markedet, men da gjennom rosévinen fra boks Sottovento og ikke minst enkeltvinmarksvinen Ronco dei Quattroventi, også den av gaglioppo, som de åpenbart ikke lager lenger.

 

Fattoria San Francesco er en moderne vinkjeller med rundt 40 hektar vinmarker fordelt over hele Cirò-DOC-et. Foto: fotografiaCarelli
Gaglioppo-druer.

Druene brukes nå til deres beste rødvin, som kommer fra høyereliggende vinmarker og med vesentlig lavere utbytte enn vår vin. Denne finnes ikke i Norge, det gjør derimot deres den hvite og rosa utgaven av ukens vin. Begge ærlige og prisgunstige uttrykk for området og vintradisjonene.

Her er alle vinene fra denne produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her