UKENS VIN: Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp
Ukens vin

Denne kule rødvinen er et solid røverkjøp

Calabria helt sør i Italia, fortjener større oppmerksomhet, og denne rødvinen vil sjarmere selv den står ikke øverst på listen over

Det er 2015 som er i salg nå.

Gaglioppo heter druen og du kan jo ikke annet enn å bli glad når du leser dette navnet, og når du får San Francesco Cirò Rosso Classico 2015 i glasset, blir smilet enda bredere. Denne herlige rødvinen byr på god og saftig kjøttfull smak av sure og søte mørke kirsebær, runde tanniner og frisk finish. Det du trenger til en høstlig rett med pasta eller lam, eller når du bare vil ha en rødvin å kose deg med.

Selv om Calabria som er kilden til dette knallkjøpet, ikke ligger fremst i pannebrasken når italienske vintradisjoner listes opp, er dette noe av det mest tradisjonsrike du finner i Italia i dag. Første gang gaglioppo er nevnt er i 1240, ifølge Wines Grapes av Jancis Robinson. Tidligere antakelser om at den har gresk opprinnelse, og fra den tiden området het Magna Grecia, for rundt 2800 år siden, stemmer ikke. Den er imidlertid i slekt med så vel flere sentralitalienske som sicilianske druesorter.

Den lange historien gjør at den har tilpasset seg det kalk- og leirholdige jordsmonnet og det øvrige klimaet i Calabria. I form av denne vinen er den en DOC Cirò, fra området som ligger akkurat der fotbladet på den italienske støvelen starter.

 

Vinkjelleren ligger midt i bildet med Adriaterhavet i syningom. Foto: fotografiaCarelli

Og Fattoria San Francesco er en av de veletablerte produsentene derfra. Den er en gammel kjenning på det norske markedet, men da gjennom rosévinen fra boks Sottovento og ikke minst enkeltvinmarksvinen Ronco dei Quattroventi, også den av gaglioppo, som de åpenbart ikke lager lenger.

 

Fattoria San Francesco er en moderne vinkjeller med rundt 40 hektar vinmarker fordelt over hele Cirò-DOC-et. Foto: fotografiaCarelli
Gaglioppo-druer.

Druene brukes nå til deres beste rødvin, som kommer fra høyereliggende vinmarker og med vesentlig lavere utbytte enn vår vin. Denne finnes ikke i Norge, det gjør derimot deres den hvite og rosa utgaven av ukens vin. Begge ærlige og prisgunstige uttrykk for området og vintradisjonene.

Her er alle vinene fra denne produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

San Francesco Cirò Rosso Classico 2016

Produsent:
Fatt. San Francesco
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Calabria
Pris:
159,90 kr
Varenummer:
5457401
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

San Francesco Ciro Rosato 2017

Produsent:
Fatt. San Francesco
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Calabria
Pris:
89,70 kr
Varenummer:
3952201
82 Poeng
Les smaksnotatene »

 

San Francesco Cirò Bianco 2017

Produsent:
Fatt. San Francesco
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Calabria
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
7856201
83 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen