Ukens vin
Denne mannen byr på hele to knallkjøp til krabbefesten
Foto: (SERGIO FERREIRA)

Denne mannen byr på hele to knallkjøp til krabbefesten

Begge disse vinene signert João Maria Cabral de Almeida er supre følger til krabbe, og ikke minst veldig mye vin for pengene, så her er det budsjettet som avgjør.
Aase E. Jacobsen
08 August 2017 - 13:45
 

Camaleão Loureiro e Alvarinho 2016 er både en typisk og en atypisk vin for vinstilen vinho verde. Typisk på grunn av at den er en blanding av loureiro og alvarinho, og atypisk fordi den har mye mer struktur enn det som er vanlig for vinho verde.

Her kan du lære mer om vinho verde og området Minho

Den har et fint preg av blomster, frukt og stein/mineraler, er fruktig og leskende og med god balanse mellom sødme og bitterhet. Akkurat det som trengs for å skylle ned krabben og majonesen eller aiolien. Den lave prisen gjør at du kan både droppe å tenke på boksvin og bunkre opp godt med flasker. Denne vinen holder fint i kjelleren noen år om du ikke rekker å drikke opp alt i sommer. Noe jeg betviler siden den er så leskende.

Derfor elsker vi vinho verde om sommeren

 

en aller helst vil jeg ha Camaleão Alvarinho 2016 som altså er en ren alvarinho, derfor den høyere prisen. Denne druen gir mer elelganse, mineralpreg og bedre struktur enn loureiro og dermed et bedre lagringspotensial, på linje med chablis. Men helt fersk alvarinho smaker aldeles fortreffelig, så det er ikke noe å lure på. Den er nemlig en veldig anvendelig hvitvin til det meste av sjømat, også mer forseggjorte retter, men den behøver slett ikke mer enn en sommerlig salat for å komme til sin rett.

Bak disse vinene står en ung portugisisk vinmaker, João Maria Cabral de Almeida, som siden 2010 har laget vin fra egne vinmarker i Minho. Han jobbet tidligere for for vinprodusenter i Dão, Ribatejo og Douro. Han er dessuten med i en gruppering av seks unge vinmakere fra ulike deler av landet som fant ut at det var billigere å få innpass om de slo seg sammen.

Dette er en annen ung og ambisiøs ung portugisisk vinmaker

At alle har en ungdommelig tilnærming til måten å kommunisere vinene sine på, gir seg uttrykk gjennom navn og etiketter. Grunnen til at João har valgt navnet Camaleão – eller kameleon – er at etiketten skifter farge etter temperaturen på innholdet. Dermed vet du når vinen blir for varm – eller også er for kald. I det siste tilfellet smaker den jo mindre.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her