Drikke
Røverkjøp fra Portugal

Røverkjøp fra Portugal

Å finne god vinvaluta fra Portugal, er blitt stadig mer vanlig. Men denne hvitvinen og rødvinen er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Rita Marques har med sitt Conceito-prosjekt gitt markedet knallgode viner i sine respektive prissjikt. Contraste er rimeligste nivå.

Den hvite Conceito Contraste Branco 2011 (96528) er en lekker vin med flott frukt og godt mineralavtrykk. Denne fatlagrete vinen tåler fint lagring i noen år til, men smaker utmerket nå til grillet sjømat og rikere skalldyrretter.

Kraftpakker

Når du smaker storebroren, Conceito Branco, som ikke er i salg i Norge ennå, skjønner du hvilket potensial vinene hennes har. Her snakker vi om en veritabel kraftpakke.

Les mer om hvitvin i Douro

Utgangspunktet er foreldrenes eiendom i Teja-dalen i den østligste delen av Douro Superior. Deres vinmarker ligger så høyt i landskapet, ved 300-450 m.o.h., at de ikke gir portvinsdruer av høyeste kvalitet.

Les mer om klassifiseringssystemet

Faktisk er dette den kjøligste delen av Douro. Og dermed et godt sted å satse på hvitvin gitt klimaet og det granittholdige jordsmonnet.
Druemiksen er veldig lokal, Contraste Branco er laget av rabigato, codega do larinho, codega, viosinho og gouveio. Altså så langt fra chardonnay du kan komme.

Les mer om portvinsdruene

Men Rita lager også vin av røde portvinsdruer. Conceito Contraste Tinto 2010 (94735) er laget av tinta roriz, touriga franca, touriga nacional og sousão. Den er en svært fyldig vin i sitt prissegment. Den store munnfølelsen og gode sødmen holdes i sjakk av bra syre. En skikkelig god biffvin med andre ord, og spesielt god er den til pepperbiff.

Kastet ut av pollistene

Selv om den koster noen tiere mer, er også Conceito Bastardo 2011 (94736) et veldig godt kjøp. Druen bastardo er veldig annerledes enn de øvrige druene i porteføljen til Rita. Den er mye lysere i fargen og har en nærmest pinotaktig karakter.

Les mer om andre burgundaktige druer

En veldig interessant vin som dessverre og typisk nok røyk ut av polhyllene et halvt år etter lansering. Det skyldes Vinmonopolets meningsløse målesystem for oppnådd salg, hvor viner med sjel og egenart må konkurrere med masseprodusert vare bare fordi de tilhører samme prissjikt. Heldigvis finnes den fortsatt i bestillingsutvalget sammen med alle de andre gode vinene.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her