UKENS VIN: Knallkjøp - og helt naturlig
Ukens vin

Knallkjøp - og helt naturlig

Om du er skeptisk til naturvin, blir alle fordommer grundig avvist med denne supre vinen. Rimelig er den også.

Le Naturel 2017 er nemlig en særdeles vellykket naturvin i det rimeligere prissjiktet. Den har mye karakter av både drue og voksested, veldig god konsentrasjon, leskende syre og godt bitt. Topp følge til så vel vegetarretter som til gryter, osteretter, lam, svin og kylling. I det hele tatt en vin som hamler opp med og er ydmyk nok til å følge utrolig mange matkombinasjoner.

Derfor er svovel et tema

Denne vinen er Navarra-bodegaen Aroas naturvineksperiment – og altså et veldig vellykket sådant.

Les alt vi har skrevet om naturvin

Som andre naturviner er den laget helt uten tilsetning av svovel(oksid), men som alle andre viner inneholder den svovel fra naturens side, men da i så små mengder at den ikke må merkes i henhold til EU-lov med at den inneholder svovel. Grensen her er veldig lav, 10 mg fri svovel pr liter for rødvin. Grensen for biodynamisk vin er til sammenligning 70 mg/l. Og for økologisk er den 100 mg/l. Maksimum innen EU er for øvrig 160 mg/l for rødvin. For hvitvin er den på hele 210 mg/l hvilket skyldes at hvitvin i utgangspunktet er mer utsatt for oksidasjon enn rødvin.

Svovel tilsettes i en rekke mat- og drikkevarer, og det finnes faktisk en øvre anbefalt grense (av WHO – verdens helseorganisasjon) for svovel. Den er faktisk så lav at om du (mann med normalvekt) drikker en tredels flaske med hvitvin som er tilsatt 200 mg/l, som ikke er uvanlig for kommersielle/billige viner, så har du allerede overskredet den daglige maksgrensen.

Vinen kommer fra økologisk/biodynamsik dyrkete vinmarker.

Siden det ikke finnes noen annen måte å vite hvor mye fri svovel det er i en vin enn å velge økologisk, biodynamisk eller naturvin, er det i seg selv et godt argument. At mange som holder seg til naturlige viner aldri merker kuppelhode etter en dristig omgang med vinen, hevdes å ha noe med dette å gjøre. Så finnes det en del naturviner som ikke er godt laget og som inneholder så mye biprodukter av feilslått gjæring, at de kanskje gir enda mer hodepine enn noen gang. Men her kommer smaken inn i bildet. Den er til sjuende og sist aller viktigst. Ukens vin er derfor et godt sted å begynne.

Det var dagens kombinerte helse- og smaksprat. Aroa er en pioner innen økologisk og biodynamisk vinproduksjon i Navarra og deres «vanlige» rødvin, Aroa Jauna Crianza 2014, er også en vellykket vin, som på grunn av franske druer får en litt annen fruktkarakter, mer i retning mørke syrlige bær og god fasthet. En super vin for kjelleren de neste 4-5 årene eller til grillmat eller rødt kjøtt.

Fra samme produsent kommer også en tiltalende hvitvin, Aroa Laia 2016, og en rosevin, Aroa Larossa 2016.

Alle Aroas viner kommer fra høytliggende vinmarker helt i den nordligste delen av Navarra. Her har de 25 hekt vinmarker med kalkholdig leirjord. Nærheten til fjellene sikrer god gjennomstrømming av kald luft i vinmarkene og vinene får naturlig høy syre. Det gjør at ukens viner skiller seg en del fra Navarra-viner fra den betydelig varmere sørlige delen.

 

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Le Naturel 2019

Produsent:
Bodegas Aroa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Navarra
Pris:
159,90 kr
Varenummer:
5496501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Aroa Jauna Crianza 2014

Produsent:
Bodegas Aroa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Navarra
Pris:
159,80 kr
Varenummer:
2197601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

  

Aroa Laia 2016

Produsent:
Bod. Aroa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Navarra
Pris:
168,10 kr
Varenummer:
7340501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Aroa Larossa 2016

Produsent:
Bod. Aroa
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Navarra
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
7311701
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen