Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
UV090719-16x9.jpg

Denne rødvinen er akkurat så kul som den ser ut

Bak det mørke glasset skjuler det seg en supersaftig og fruktig rødvin med alle de gode egenskapene til ungdommelig monastrell.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2019 - 13:45

Parajes del Valle Monastrell Ecologico 2018 er som skapt for sommerlige festligheter på våre breddegrader siden den både er leskende og fruktig og samtidig fyldig og mørk nok til å varme en kjølig sommerkveld. Den trives sammen med det meste fra grillen, også grønnsaker og blir enda mer innsmigrende om den får et romslig glass å rulle rundt i.

Bak denne uspanske fasaden skjuler det seg et forholdsvis anonymt navn. Parajes del Valle er volumprodusenten Vinival sitt prosjekt i Jumilla. Og første årgang i dette formatet. Som navnet antyder er den laget av økologisk dyrket druemateriale og av Jumillas druestjerne, monastrell.

Kombinasjonen av kalkholdig jordsmonn og gamle monastrellplanter gir veldig gode resultater.

Druetypen som har ganske små mørke druer og et tykt drueskall, kan likevel gi viner med så stor fruktighet som i tilfelle med ukens vin. Det skyldes at selve fruktmassen har lite tanniner, og når vinen lages på den rette måten, unngås både for mye farge og tanniner, mens fruktigheten forblir på topp. 

Ifølge eksportsjefen Emily Rooney starter jobben allerede i vinmarken, først ved at vinbøndene de kjøper druene av instrueres hvordan de skal dyrke dem og at selve utvelgelsen av druene gjøres under innhøstningen. Druene avstilkes og presses lett og gjæringen med druenes egne gjærsopper finner sted i ståltanker. Tanninuttrekket styres nøye og når alkoholgjæringen er gjennomført etter noen dager, presses druemassen og den malolaktiske gjæringen gjennomføres i betongtanker.

Bak denne filosofien står 29 år gamle María Jover Sánchez som er Parajes del Valles vinmaker de siste to årene. Som beste ønologstudent i sitt kull fikk hun et arbeidsopphold hos Vega Sicilia, fortsatte med en master i kvalitetsstyring og miljø, men valgte å dra tilbake til sine røtter i det østre Spania.

María Jover Sánchez i en monastrellparsellene hun har valgt ut til denne vinen.

For selv om Jumilla ikke har samme status som eksempelvis Rioja og Ribera del Duero, er det en region som skiller seg ut når det kommer til strategisk satsing og kvalitetsmessig orientering. Jumilla kaller seg en pioner i Spania når det kommer til økologisk dyrking, og av Jumilla DOs totalt 19.000 hektar er 70 prosent økologisk dyrket. Hver tredje flaske med Jumilla DO på etiketten er sertifisert økologisk, et tall som er økende, ifølge Carolina Martinez Origone, i Jumilla DO-sekretaritatet. 

Les mer om Jumilla her

Her er alle vinene fra Jumilla som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her