Ukens vin
Denne supre boksvinen er en av de beste på polet akkurat nå

Denne supre boksvinen er en av de beste på polet akkurat nå

Den passer til så vel påsken som er mer vårlig meny og finnes i 30-40 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
16 April 2019 - 13:45

Bibi Graetz Rosso Toscana 2017 er både leskende og stofflig, sødmefylt og med lett fasthet, og dermed et godt uttrykk for sangiovese og Toscana.

Mannen bak denne vinen er avbildet på boksen, Bibi Graetz, halvt norsk vinmaker og kunstner, men som med rørepinnen i hånda over den åpne vintønna, er nå mer det første enn det siste.

Og det skal vi være glad for, for boksen inneholder faktisk vin laget på denne måten. Vin som skulle blitt til Testamatta, men som havnet her i stedet. Ikke mye, mesteparten av ingrediensene til boksvinen er framstilt i ståltanker, vi snakker tross alt om en vin som var ferdig til tapping trekvart år etter innhøstningen. Gjæring i åpne fat er metoden Bib Graetz bruker for sine berømte toppviner, Testamatta og Colore. Bildet på boksen viser en ung Bibi som lager sin første Testamatta i 2000. I dag har antall åpne fat økt til 100, og Bibi har mer enn 20 år som vinmaker bak seg.

Bibi Graetz foran Testamatta-flasker i kjelleren.

Boksvinen bærer derfor preg av å være laget av svært godt materiale, den beskjedne innpakningen til tross.

Til denne boksvinen har han valgt økologisk dyrkete druer fra egne vinmarker i både Chianti Classico og Fiesole, rett utenfor Firenze hvor eiendommen ligger. Den er gjæret helt ut, altså helt tørr, men har likevel ikke mer enn 12,5 prosent alkohol, og det til tross for at 2017 var et skikkelig varmt år på disse trakter. 

Årsaken er å finne i at vinmarkene ligger ved kjøligere 450-500 m.o.h., som demper effekten av mye solvarme samt at vinstokkene er gamle, sågar mer enn 80 år, som gjør at de har tilpasset seg de lokale forholdene allerede og tåler tørke bedre enn yngre planter.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her