Ukens vin
Denne tyske pinot noiren er et virkelig kupp

Denne tyske pinot noiren er et virkelig kupp

Den har nemlig en veldig god dybde i sin prisklasse og et godt lagringspotensial. Snart kommer det enda mer spennende fra denne produsenten fra Württemberg som ikke er hverdagskost i vinglasset.
04 September 2018 - 13:45

Dautel Spätburgunder 2016 er usedvanlig innsmigrende samtidig som den er en vin som trenger litt tid i glasset siden den er svakt reduktiv – som betyr at den trenger oksygen for å åpne seg fullt ut. Server den derfor i romslige glass, og vær heller ikke redd for å bruke karaffelen.

En virkelig deilig pinot noir – eller spätburgunder som det heter her.

Jordsmonnet i området varierer med høyden over havet.

Dette er Dautels enkleste pinot noir, og en av deres toppviner kommer på polet i november. Så det er bare å glede seg for Spätburgunder Bönningheimer Sonnenberg Erste Lage 2015 er en virkelig imponerende utgave med veldig god frukt og tydelig jordsmonnspreg.

Pinot noir opplever økende interesse fra alle markeder.

Den er en erste lage som er nest øverste nivå. Deres grosse lage-pinot heter (Kalk)schupen hvilket forklarer alt om jordsmonnet i vinmarkene som ligger ved 250 m.o.h..

 

Jordsmonnene i Dautels vinmarker er fra triasperioden, men i motsetning til eksempelvis Franken som er nabo i nord, er det her lagdelt og varierer derfor med høyden over havet. Øverst ved 400 m.o.h er det mergel her ligger Michaelsberg og Forstberg som er grosse lage for henholdvis lemberger og pinot noir, neste lag er sandstein, hvor vi finner Steingrüben som er Dautels grosse lage for riesling. Så følge gipskeuper som er dypt jordsmonn med høy pH hvor riesling trives veldig godt. Herfra kommer Dautels supre Riesling Gipskeuper 2017 som inntil nylig var å få i 2013-årgang. Kommer du over den, kan du glede deg over en veldig god munnfull, men 2017-utgaven er enda mer intens og lekker. En nydelig matvin med et bra potensial.

Fredag denne uke kommer Dautel Weissburgunder 2017 på polet, som er en solid vin i sin kategori.

Dautel holder til i Bönnigheim i Württemberg og er medlem av VDP siden 1999. Christian Dautel var på kombinert ferie- og jobbtur i Norge i august, da jeg møtte ham, men måtte rushe hjem for å forberede innhøstningen. I år er det den tidligste innhøstning noensinne. – Men vi har heldigvis mest sentmodnende druesorter, forklarer Christian.  

Christian Dautel.

Württemberg er Det fjerde største vindistriktet i Tyskland, men forholdsvis lite representert i Norge. Det kommer nok av at dette er rødvinsland, og tysk rødvin har først i de senere år hatt appell utenfor landets grenser. Så selv om det i området dyrkes 90 ulike druesorter, er det er interessen for særlig pinot noir og riesling som leder an på eksportmarkedet.

Dautel jobber økologisk i vinmarken men er ikke sertifisert.

Dautel-familien kan skryte på seg 500 års vinhistorie. Og bestefaren til Christian startet kooperativet i landsbyen. Faren Ernst på sin side brøt med kooperativet i 1977. – Bestefar var naturlig nok ikke veldig fornøyd med det, sier Christian. - Siden moren min brakte inn noen vinmarker i familien, fikk vi nok til å kunne leve av det, og da var valget lettere.  

Porschefabrikken ligger like ved og konkurrerte lenge om arbeidskraften i området. Foto: ANDREAS DURST

Dessuten endret faren stilen for deres viner, de gikk fra søte til tørre viner, for både hvite og røde, og de røde gjennomgikk malolaktisk gjæring. Fra 1985 innførte han barriques i vinkjelleren og chardonnay i vinmarkene – som en av de første i Tyskland. Så selv om det for Christian i kraft av å være ung er naturlig å endre til det bedre, behøvede han ikke gjøre så mye, for farens endringsvilje gjorde at de hadde tatt de viktigste stegene allerede i retning kvalitetsløft for eiendommen. – Han var på en måte områdets svarte får, ler Christian.

Gipskeuper-jordsmonnet setter seg fast på klær og fottøy. Foto: ANDREAS DURST

Det Christian brakte med seg var kunnskap ervervet gjennom utenlandsopphold i Sør-Afrika, USA, Australia, Frankrike (Comtes Lafon) og Østerrike hvor han gjennom Franz Weninger fikk erfaring med biodynamisk dyrking.

Derfor har Christian innført en rekke nye prinsipper i vinkjelleren som spontangjæring og bruk av åpne gjæringskar. Dessuten bruker de i større grad store fat i stedet for barriques. – Vi ønsket å unngå eikepreg, derfor bruker vi bare velbrukte 300 og 500 liters fat, forklarer Christian som forteller at de også eksperimenterer med hele klaser.

Siden 2013 er det Christian som har ledelsen for familiens 15 hektar som dyrkes økologisk – men er ikke sertifisert siden Christian mener han ikke trenger mer kontorarbeid. Han er derfor veldig glad for at foreldrene fortsatt er aktive i bedriften.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her