Pinot noir og Sicilia klinger kanskje ikke sÄ godt i alles Þrer, men fakta er at Þya i Middelhavet har all solvarmen til tross en rekke kjÞlige vekstomrÄder for druer. Etna pÄ Þstsiden er velkjent og ettertraktet for sine elegante og lagringsdyktige rÞdviner av lokale druer. Men ogsÄ vestsiden har lommer av hÞyereliggende vinmarker hvor selv kresne druer som pinot noir finner seg til rette.

Druene til A'Terra Pinot Noir 2018 kommer fra vinmarker som ligger ved 450 m.o.h. og som befinner seg 30 kilometer fra havet. Dermed nyter de godt av den konstante havbrisen samtidig som det kalkholdige jordsmonnet bidrar med friskhet og mineralpreg til vinen.
Den har en moden og blĂžt frukt som er et resultat av siste sommers hĂžye modning. Det tilsier at dette ikke er en vin som skal legges i kjelleren, men nytes det neste Ă„ret eller sĂ„. Jeg har testet flere flasker og til forskjellige retter og temperaturer, og konklusjonen er at 12 grader er perfekt, da kommer den saftige og runde kirsebĂŠrfrukten bedre fram. Og vĂŠr raus med glasset du serverer den i, den trives ekstra godt i ballongglass. Da smaker vinen ogsĂ„ veldig godt til mat, til vegetarretter, til pasta eller pizza. Eller som vinkos.Â
Men sjelden fÄr du altsÄ sÄ god karakter for pengene som her. Sicilia er langt fra lavkostland, men druene til denne vinen plukkes med maskin, derfor er prisen lavere. Dessuten er utbyttet hÞyt sammenlignet med dyrere viner, 128 hl per hektar som er det dobbelte av normalen for pinot noir i Burgund. Da er det grunn litt Ä spekulere pÄ hvor god ville ikke denne vinen vÊrt om plantene hadde fÄtt litt mer konkurranse, men da ville nok ogsÄ prisen vÊrt hÞyere.
Bak stÄr et norditaliensk selskap som har kjÞpt inn vinen pÄ vegne av den norske importÞren, det holder ogsÄ prisen nede.

Denne vinen er merket med IGP Terre Siciliane siden druesorten ikke er inkludert i DOC-kravene. For vinmarkene ligger akkurat der Marsala DOC og Delia Nivolelli DOC mÞtes. Det sistnevnte er et nyere (siden 1999), nÊrmest ubetydelig og for meg helt ukjent omrÄde (den finnes meg bekjent ingen andre viner i salg i Norge), men det dyrkes en rekke hvite druer, deriblant bÄde chardonnay og muller-thurgau, og som sÄgar brukes til musserende vin hvilket tyder pÄ at syrefriskheten er god nok. Og det gir jo ukens vin en pekepinn pÄ.
I Marsala som er kjent for sine viner i en oksidert stil, er det for Þvrig flere produsenter som lager veldig god hvitvin av den mest interessante lokale hvitvinsdruen grillo - deriblant Marco de Bartolis Grappoli del Grillo som er en svÊrt interessant som uttrykker dette omrÄdets potensial for syrefrisk vin veldig godt. Eller druen cataratto - blant andre Donnafugatas Prio - en aromatisk og innsmigrende hvitvin.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sĂžrg for Ă„ registrere deg for vĂ„re nyhetsbrev Â
Du kan ogsÄ fÄ vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i smÄ porsjoner. Det gjelder ogsÄ for god vin. Siden denne spalten er veldig populÊr, kan de omtalte vinene bli utsolgt i lÞpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lÞnne seg Ä prÞve igjen etter en uke eller to. Det lÞnner seg Ä aldri gi opp. For den som venter pÄ noe godt...