UKENS VIN: Dette er den beste hvite billigvinen på polet
Ukens vin

Dette er den beste hvite billigvinen på polet

Med denne vinen kan du ønske et godt hvitt nytt år, for den er både lett i alkohol og helt nytappet. Dessuten er den nesten gratis.

Dom. Horgelus Colombard Sauvignon 2017 koster nemlig bare 116,90 og er derfor den aller beste billigvinen på polet som også finnes i nesten alle polutsalg. Den er ikke bare frisk og lett i alkohol, men har samtidig god karakter fra både druetypene og voksestedet. 

Den har nylig byttet årgang og er i øyeblikket veldig fersk. Er det 2016 som står i din nærmeste polhylle, er ikke det noe problem, for den har fått akkurat den tiden den trenger på å sitt optimum. 2017 er et mindre varmt år i denne delen av Frankrike. Det har gitt en veldig frisk syrlig karakter, men også en tropisk touch til frukten. Denne vinen vil derfor bare bli bedre og bedre etter hvert som vi nærmer oss lysere tider. 

Ukens vin kommer fra det sørvestfranske Côtes de Gascogne – området som er mest kjent for andelever, armagnac (og Tariquet). Den er ved siden av en mindre mengde sauvignon blanc, laget av colombard som er en drue som tidligere ble mye brukt for så vel armagnac som cognac. For destillering er høytytende druer med god syre og lavt alkoholpotensial å foretrekke, men colombard har noe høyere alkohol og lavere syre enn destillatdrue nummer en, ugni blanc, derfor brukes druen i dag for det meste til hvitvin.

Disse vinene er alle laget av colombard

Og i motsetning til druene som brukes til destillering, så plukkes hvitvinsdruer når de er helt modne. Det gir en veldig aromatisk og innsmigrende karakter, spesielt om avlingen holdes noe nede. For ukens vin er det snakk om 70 hl/ha. Mens det kan være mye i andre regioner, ligger gjennomsnittet i Gascogne på 92 hl/ha (2009) for hvite druer til bruk enten for destillering eller vin. Det er lite press for å redusere utbyttet av økonomiske årsaker. Derfor er ukens vin og andre hvite Côtes de Gascogne-viner IGP ('indication géographique protégée), og ikke AOC. For førstnevnte er det tillatt med høyere avlinger, 90 hl mot 50 hl for AOC.

Fra Domaine Horgelus' vinmarker.

Det har ført til at denne vinstilen nå er synonymt med «billig, men bra hvitvin», og med 11.000 hektar hvite druer tilgjengelig, er det nærmest for en industri å regne. Men som med alle industrier, er det forskjeller i arbeidsmetoder og størrelse.

Ukens vin er signert Yoann Le Menn som gjennom familiens vingård Domaine Horgelus har 66 hektar med vinmarker som brukes både til armagnac og vin, hvit så vel som rød. Satsingen på vin kom som et resultat av sviktende etterspørsel etter armagnac, og Yoanns foreldre hadde fra 1980-tallet plantet i jordsmonn som passet den enkelte druetype. For colombard og sauvignon blancs del, handler det om en kombinasjon av rødlig sand av marin opprinnelse og kalkholdig leire. Det bidrar til det fine mineralpreget og den aromatiske karakteren til denne vinen.

Yoann og faren Joseph Le Menn.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Dom. Horgelus Colombard Sauvignon 2020

Produsent:
Dom. de l'Horgelus
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Côtes de Gascogne
Pris:
126,90 kr
Varenummer:
5169801
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen