Ukens vin
Dette kan bli din nye grillfavoritter

Dette kan bli din nye grillfavoritter

Disse sørafrikanske vinene byr på både mye god frukt og solid valuta for pengene – akkurat det som trengs når grillen skal fyres opp.  Samtidig som de har en veldig god historie.
Aase E. Jacobsen
04 Juni 2019 - 14:45
 

The Liberator The Francophile Syrah 2016 er saftig og leskende med god moden bjørnebær- og skogsbærfruktighet. Sammen med god friskhet og lett tanninbitt har den det som skal til for å passe  til det meste fra grillen, så vel kjøtt som grønnsaker.

Og hvis det er snakk om sjømat eller salater, er det den hvite parallellen, The Liberator The Francophile Chenin Blanc 2018, du skal gå for. Den er med sin ferske fruktighet som skapt for sommerlig og upretensiøs nytelse.

Men selv om vinene både ser og høres ut som om de er ment for anledninger hvor man ikke skal gruble for mye, men heller bare nyte, er de seriøse som bare det.

 

For bak ordet The Liberator skjuler det seg britisk humor, og det er Richard Kelley, brite og Master of Wine, med mange år i Sør-Afrika bak seg, som er frigjøreren. Etter å ha fulgt den sørafrikanske vinindustriens oppvåkning etter apartheids klamme grep, registrerte han at altfor mye druemateriale forsvant inn i kooperativenes gigantiske tanker.

Druer som kunne gjort så mye mer ut av seg om de hadde fått individuell behandling i stedet for å blandes med andre mindre interessante druer og ende opp som bulkvin. Som til slutt kunne havne som billig boksvin i Sverige eller Norge.

Ukens viner unnslapp altså en slik skjebne. De får begge druer fra «gode adresser i Stellenbosch», men det er alt han vil fortelle om dem. At de kalles The Francophile er i god britisk ånd et lite stikk til fransk kulturarroganse.

Stellenbosch med ikonske Simonsberg i bakgrunnen. Foto: Hannes Tauber

Det er imidlertid ikke bare slike «redningsaksjoner» han har bidratt til. Det hele startet egentlig i liten skala i 2011. Og The Liberator The Francophile Syrah var først ut, da i 2009-årgangen, basert på druer fra Voor Paardeberg i Paarl, men hemmelig produsent. Den hvite Francophile kom samtidig, men var laget av viognier og grenache blanc fra Stellenbosch.

Noen ganger kan det være et lite parti fra eksperimenter en vinmaker har utført, men som ikke produsenten finner nytte for innenfor sin portefølje, andre ganger overskuddsvin etter en topplansering. På nettsidene sine skriver Rick som han kaller seg: - Uansett hvor druene kommer fra, er det mitt mål som The Liberator å sørge for at disse «foreldreløse» vinene får et bedre hjem.

Hver The Liberator-vin har sin egen historie, og er derfor ikke lik fra gang til gang. – Det er ingen fast vinstil, ingen fast kilde eller region, men viner jeg kommer over på mine reiser, sier Rick i et intervju på youtube.

Her kan du se intervjuet

 

 

Han presenterer hver vin som episoder, og i episode 7 er det The Liberator Swartland Evolution 2014 som omtales.

Her kan du lese denne episoden

Vinen som er en blanding av cinsault og cabernet fra Swartland er laget av Andre van Rensburg, vinmaker hos Vergelegen, den historiske eiendommen fra 1700 som lå mer eller mindre brakk mellom 1900 og 1992. På etiketten er Andre van Rensburg forkledd som Fidel Castro – siden han har slengt med leppa til den yngre garde av vinprodusenter som står bak Swartland Revolution. At han som holder til i Stellenbosch, lager en vin av druer fra Swartland for å «vise gutta hvordan vin skal lages», ville blitt oppfattet som en provokasjon.

Hans tilnærming er da også annerledes enn vinene fra eksempelvis Eben Sadie, Testalonga eler Badenhorst, for denne «Swartland-utviklingen» er en miks av cinsault og cabernet sauvignon, den første er Swartland-favoritt nummer en, alltid fra gamle vinstokker, mens cabernet sauvignon sjelden nevnes med et ord når Swartland er tema. Derfor ingen opplagt Swartland-blanding, men likevel smaker den godt i en litt moden og sødmefylt stil.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her