Godbiter i pollisten
Her har du Sør-Afrikas aller beste viner

Her har du Sør-Afrikas aller beste viner

Eben Sadie slår til igjen med en lang rekke lekkerbiskener du bare må prøve. Men du må være rask.
Aase E. Jacobsen
16 Januar 2016 - 12:12

En liten advarsel må jeg likevel komme med: Disse vinene lages og importeres i veldig små kvanta og mange er allerede utsolgt. Men noen flasker er forhåpentligvis mulig å få tak i av den jeg før har kalt Sør-Afrikas beste vin, Columella 2013, og som i denne siste årgangen nok en gang befester denne posisjonen.

Er alt utsolgt, fortvil ikke. A. A. Badenhorst har også mye godt både av hvitt og rødt - også i basisutvalget

Prisen er selvsagt høy, men så er det en vin som etterspørres på lik linje med det beste fra Europa. I motsetning til disse er den en blanding av druer fra i alt åtte vinmarker, som framstilles uten tilsetninger. Svovel tilsettes først ved flasketapping som gjøres etter ett år i store fat, og bare en tidel nye.

En av grunnene til at Eben Sadies viner er så imponerende, er at han primært bruker druer fra veldig gamle vinstokker - han er faktisk en av de fremste beskytterne av denne unike arven.

Les mer om Eben Sadies kompromissløse tilnærming

Beste kjøpet blant de hvite er utvilsomt T Voetpad 2014, en aromatisk drueblanding med stor konsentrasjon og virkelig imponerende frukt. Den smaker veldig godt allerede og vil lagre veldig godt. Minst 15 år.

Jeg smakte nylig storebror Palladius i 2007-årgang, og den har ikke beveget seg en millimeter siden sist som var for seks år siden. Palladius 2013 er også en superkonsentrert vin og en blanding av enda flere druesorter, men er i øyeblikket mer preget av fatmodningen enn T Voetpad. Den trenger en nærmere presentasjon. Navnet betyr sti på hollandsk og får sine druer fra en vinmark som ble plantet mellom 1900 og 1928. Den skal være en av de mest isolerte vinmarkene i hele Sør-Afrika og ligger helt nord i Swartland. Et område som kjennetegnes av tørt og varmt klima. Og ut av slike forhold kommer altså en hvitvin med super friskhet.

Den er et bevis på at vinverdenens matematikk ikke alltid er logisk. Den er som seg hør og bør gitt alderen på vinmarken, en såkalt field blend som betyr at alle druene plukkes og brukes samtidig og ikke hver for seg som jo er regelen for moderne vinframstilling. Med så gamle planter er naturlig nok utbyttet veldig lavt.

Eben Sadies viner er verken klaret eller filtrert hvilket gjør at de bør helles i karaffel, også i ung alder, for å unngå bunnfall. De oppfører seg aldeles magisk på matbordet, men er så rike og komplekse at de også smaker fantastisk alene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her