Godbiter i pollisten
Slike sørafrikanske viner har du neppe smakt før

Slike sørafrikanske viner har du neppe smakt før

De er svært friske og har moderat alkoholprosent. Dermed kommer stedskarakteren mer til sin rett.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2015 - 16:23

For enkelte (både vinforbrukere og –produsenter) er lav alkohol synonymt med lav kvalitet. Men de mest ambisiøse vinprodusentene i varme klimasoner som eksempelvis Sør-Afrika, jobber hardt for å unngå nettopp dette og ikke minst kunne servere viner med gode syreverdier. I så vel røde som hvite viner.

Testalonga betyr «langt fjes», men også «hakeslepp». Det er også navnet på en beryktet politiker og banditt fra Sicilia.

Det gjelder så absolutt for Craig Hawkins’ Testalonga-viner fra Swartland-regionen. Hans El Bandito Skin Contact 2014 har 11,5 prosent alkohol, er knusk tørr og har god syre. En skikkelig kul vin som demonstrerer til fulle hvorfor chenin blanc kommer så godt fra det i Swartland.

Les mer om druen i vårt drueleksikon

For å regulere druenes sukkerinnhold og dermed alkoholpotensial, plukkes druene tidligere enn det som er «normen». Men Craig insisterer på at skallene må være modne, for å unngå grønne og bitre toner.

Kombinasjonen av gamle vinstokker og et sterkt og skrint jordsmonn samt mest mulig naturlige jordbruksmetoder gir stor aromarikdom og lekker frukt. I tillegg har denne vinen stor fasthet, som minner om tanniner. Det kommer av den lange uttrekkstiden, noe som er mer typisk for rødvin enn for hvitvin.

Interessen for lang skallkontakt for hvitviner fikk Craig under et av sine mange opphold i utlandet. Han har eksperimentert med alt fra 2 års uttrekkstid til 2 uker, men har nå landet på 4 uker for denne vinen. Det gjør at den har lite av de oksidative tonene slik hvitvin får hvis uttrekkstiden i åpne gjæringskar er veldig lang. Lang modning på bunnfallet etter gjæringen bidrar imidlertid til å beskytte vinen mot oksidering.

2012-utgaven av samme vin har derimot lengre uttrekkstid bak seg, men den er i tillegg en helt spesiell vin siden den har 9 prosent alkohol og 9 gram syre. Et resultat av både årgang og ikke minst Craigs eksperimentvilje.

Ikke alle er like glad i disse «forsøkene». Sørafrikanske vinmyndigheter godkjenner ikke vinene for salg med begrunnelsen at de er oksiderte, derfor eksporteres alt. Og Norge får en forholdsmessig stor andel av produksjonen.

Ettertraktet vinmaker

Cortez er oppkalt etter låta Cortez the Killer med Dave Matthews Band.

Dette er viner som absolutt bør helles i en karaffel en time eller to før servering. På  den måten får du ut enda mer av aromaene.

Han lager også en annen kul og enda mer mineraldrevet hvitvin, El Bandito Cortez 2014, også den av chenin blanc. Men uten skallkontakt. En super vin til gode sjømatretter. Etiketten på 2012-utgaven av denne vinen ble ganske mye omtalt siden den viser en naken damerumpe av det oppblåste slaget. 2014-etiketten er derfor langt mer «spiselig».

Denne vinen er det bare noen få flasker igjen av på Fornebu-polet.

Hans rødvin av shiraz, El Bandito Redemption, er dessverre utsolgt i øyeblikket, men det finnes noen flasker på Fornebu-polet. De som tar turen, belønnes med en veldig parfymert og lekker fruktighet som bakkes opp av flotte tanniner. Kjører du denne til grillmaten, blir alle lykkelige.

Testalonga er Craigs og kona Carlas prosjekt som de startet i det små i 2008 mens han jobbet for Lammershoek.

Disse vinene har han også vært med på å lage

Der opparbeidet han seg et renomme som en av Sør-Afrikas mest talentfulle vinmakere.

Han har også jobbet med sin sørafrikanske «mentor» Eben Sadie som også holder til i Swartland.

Eben Sadie var forrige generasjons enfant terrible

Samt ikke minst med Tom Lubbe som lånte bort vinkjelleren sin til Craig i starten.

Tom Lubbe er mannen bak Matassa

Siden 2014 er Testalonga alene levebrødet ved siden av andre jordsbruksprodukter. Craig og Carla driver nemlig et «mønsterbruk» med vekt på biodynami og polykultur.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her