Ukens vin
Dette kan bli din nye høstfavoritt

Dette kan bli din nye høstfavoritt

Aglianico fra området innenfor Vesuv og Napoli gir mye smak og karakter til vinen, også en rimelig vin som denne. Den finnes også i en hvit utgave som er like godt priset.
Aase E. Jacobsen
12 November 2019 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder Foto: Julie H. Amundsen
 

Janare Aglianico del Sannio 2017 har det fine røykpreget som er så typisk for vin fra denne delen av Italia. Dessuten veldig god bløthet og modenhet i frukten, men også bra syrlighet og fine tanniner som gjør den til en utmerket matvin. Og spesielt til kjøttretter som vi forbinder med høstmenyen, lam, vilt og gode gryter. Men også til ost.

At denne vinen er så gunstig priset, skyldes at den kommer fra et kooperativ, La Guardiense, ifølge dem selv ett av de største landbrukskooperativer i hele Italia, med 1000 medlemmer som gir tilgang på druer fra 1500 hektar vinmarker.

Det er ikke første gang dette kooperativet sender vin til Norge. For drøyt ti år siden var en litt annen blanding tilgjengelig i basisutvalget og da til en ekstra gunstig pris. Siden den gang har kooperativet høstet mange priser.

Suksessen skyldes også at vinmakeren heter Riccardo Cotarella, en de viktigste aktørene for Italias moderne vinrevolusjon. Han deler sin tid mellom sin egen virksomhet Falesco i Umbria og La Guardiense.

Kooperativet ligger i Guardia Sanframondi i regionen Benevento, men vinområdet (DOC-et) heter Sannio, derav navnet.

Vinmarkene ligger i et kupert landskap noen mil innenfor Napoli.

Sannio dekker det kuperte innlandet til Napoli som i antikken ble kalt Samnium. Her bodde samnittene, og en av dem har skrevet seg inn i historien for alltid, nemlig Pontius Pilatus som var prefekt av den romerske provinsen Judea, og holdes ansvarlig for korsfestelsen av Jesus.

Om området i dag domineres av jordbruk og «hverdagsviner», er dets historiske betydning hevet over enhver tvil.  Allerede Plinus den eldre priset vinene herfra som røykpregete, og det gir jeg ham rett i selv 2000 år senere.

 

Her dyrkes eldgamle druesorter som aglianico, områdets viktigste røde drue – som også gir opphav til dets mest kjente rødvin, Aglianico del Taburno DOCG. Den mest utbredte druen er imidlertid den hvite falanghina som i form av Janare Falanghina del Sannio 2018 er å få på polet til samme gunstige pris.

Falanghina dyrkes høyere i landskapet enn aglianico, 3-400 m.o.h. mot 250-300 m.o.h., men jordsmonnet for begge er kalkholdig leire.

Det har gitt en liten perle av en hvitvin med sin herlige fruktighet og fine salt- og sjøaktige karakter. Topp til høstlig sjømat. Eller når du bare vil ha et godt glass hvitvin til en god pris.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her